Вий

Jaar: 1967
Land: Sovjetunie
Regie: Georgi Kropachyov en Konstantin Yershov
Score: ★★½☆☆
 

Degenen die mijn filmkeuze toch al curieus vonden zullen niet van gedachten veranderen bij het lezen over Вий (Viy); een Russische sprookjesfilm van ruim veertig jaar oud. Liefhebbers van Baba Yaga en wodkadrinkende monniken kunnen vast beter uit de voeten met dit griezelverhaal.

Вий is niet alleen een griezelfilm – geen horror – maar bovenal een argument voor veelvuldig gebruik van CGI-beelden. Harry Potter en zijn Nimbus 2000 waren duidelijk nog niet bekend in de Sovjetunie. De bordkartonnen achtergronden en slechts half in beeld gebrachte vliegende personen halen wat van de magie weg uit dit sprookje van Nikolai Gogol.

Orthodoxe monniken houden er onorthodoxe hobby’s op na in de vakantie. Er wordt geplunderd, op vrouwen gesprongen en anderszins vertier gezocht. Khoma Brutus vindt afleiding in een andere vorm dan hij gehoopt had, wanneer er een heks op zijn rug kruipt en hij mee de lucht in wordt genomen. Een paar rake klappen later is hij van de toverkol verlost – dat was makkelijk!

 

Niet dus, want Khoma wordt ontboden om drie nachten te bidden bij een veel te vroeg overleden jongedame. Inderdaad, die komt hem bekend voor. Ontsnappen is er voor de Kozakkenmonnik niet bij, want elke nacht weer wordt de kerkdeur achter hem grondig afgesloten. En netjes dood blijven wil de jonge vrouw maar niet.

Wat volgt zijn een paar nachtjes met weinig slaap en een hoog Eftelinggehalte. Spinnenwebben, druipende kaarsen en een vliegende doodskist. De Danse Macabre klinkt nog net niet in Вий, maar zoals gezegd is dit meer griezelen dan horror. Hammer op z’n Russisch – inclusief merkwaardig Russisch einde.

Orcs!
Severance

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*