Дерсу Узала

Jaar: 1975
Land: Sovjetunie/Japan
Regie: Akira Kurosawa
Score: ★★★★☆
 

Op ontdekkingstocht in eigen land. Dat is Vladimir Klavdiyevich Arseniev in Дерсу Узала (Dersu Uzala). Waarom toch altijd de boot gepakt naar Amerika of de koude trotseren op Antarctica? De Russen hadden genoeg in kaart te brengen in hun eigen, onmetelijke Siberië – zelfs toen ze er Khabarovsk en Vladivostok hadden gebouwd, hadden ze geen idee wat er op een steenworp afstand van die steden te vinden was.

De Verenigde Staten hadden het Wilde Westen, Rusland had Primorski Kraj. Nu horen wij hier vrij weinig over de uitgestrekte bossen rond Ussurijsk, het Khankameer en de tijgers in het verre oosten, maar door de verhalen van Thomas het afgelopen half jaar te hebben gelezen voelde alles aardig bekend aan.

Niemand kijkt er raar van op dat meneer Arseniev op ontdekkingstocht is, hoewel hij tal van mensen tegenkomt in de Siberische bossen. Maar ja, dat zijn inboorlingen waar blijkbaar niet mee gecommuniceerd wordt – tenminste, waar het topografische onderwerpen betreft. De autochtonen delen vis met de Russen, zitten Chinese bandieten op de hielen of zijn op jacht, maar meestal blijft het bij wederzijdse gelukwensen, waarna ieder zijn eigen pad vervolgt.

 

Behalve Dersu Uzala dan. Dersu hoort tot het ras van de Goldi of Nani, is jager en weet precies wanneer het stopt met regenen. Als survivalexpert bewijst hij snel zijn waarde aan de groep soldaten onder leiding van kapitein Arseniev. Soldaten die eerst de draak steken met Dersu’s eigenaardigheden, maar al snel onder de indruk zijn van zijn bijzondere band met de natuur en zijn warmhartigheid – zo dat een bestaand woord is – naar alles wat leeft.

Дерсу Узала is het verhaal van een onder barre omstandigheden opbloeiende vriendschap. Een tragisch einde kan helaas niet uitblijven: de opmars van de moderne mens, steeds verder naar het oosten, is niet te stoppen. Zelfs als je je beter in de stad thuisvoelt dan ik, voel je met die arme Dersu mee wanneer hij gevangen zit in een net huis in het grote Khabarovsk. Onmisbaar voor iedereen die ook maar zijdelings in Siberië geïnteresseerd is.

3:10 to Yuma
Sauna

1 Comment

  1. Goed dat jullie hem gevonden hebben! En wellicht leidt het verspreiden van deze film tot meer Nederlandse toeristen in het verre oosten..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*