Кин-Дза-Дза

Jaar: 1989
Land: Sovjetunie
Regie: Georgi Daneliya
Score: ★★★★☆
 

Wie verzint al die hippe genrebenamingen als cyberpunk en acid western? Ik heb geen idee waar ik naar zit te kijken, al moet ik toegeven dat het goed klinkt allemaal. Кин-Дза-Дза (Kin-Dza-Dza) is vreemde science fiction die als gevorderde cyberpunk te boek staat en net als die noemer is de film zelf hoogst merkwaardig.

In Кин-Дза-Дза geen lasergevechten, angstaanjagende aliens of zelfs psychologische spanningen als in bijvoorbeeld Солярис (Solyaris) of Moon, maar wel een inkijkje in de sociale structuren en gangbare etiquette op het stoffige Plyuke. Je weet wel, een buiging en een dansje als iemand Chatlanian is en een dubbele portie als iemand een gele broek draagt.

De vaart zit er goed in aan het begin van de film. Een schoenloze zwerver vraagt een Rus en een Georgiër in een drukke stad om de interplanetaire code van de aarde zodat hij terug kan keren naar zijn planeet Plyuke. Het apparaatje dat zo bij de Action gekocht lijkt te zijn weet oom Vova en Skripach niet te overtuigen, zodat ze het op een akkoordje gooien: “We proberen je gadget uit, maar als het niet lukt ga je met ons mee.”

 

In plaats van de arme zwerver bij het Leger des Heils af te leveren staan de Rus en Georgiër na een druk op de knop midden in een woestijn. De wilde veronderstelling dat het de Karakumwoestijn wel zal zijn en dat Ashgabat dan ongeveer in die richting ligt is gauw gemaakt. En dan duurt Кин-Дза-Дза nog twee uur.

Dat is een lange zit, want een tikje langdradig wordt het wel. Toch, wie originele science fiction wil zien hoeft niet verder te zoeken. Met vliegende strijkijzers, tinkelende neusbelletjes en een Russische John Cleese is dit een film om niet snel te vergeten. Aspirant ruimtereizigers, drink nooit je remvloeistof op en verlaat je planeet niet zonder een doosje lucifers op zak!

Sukiyaki Western Django
3:10 to Yuma

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*