Планета Бур

Jaar: 1962
Land: Sovjetunie
Regie: Pavel Klushantsev
Score: ★★½☆☆
 

Hulde aan Jan die deze obscure Sovjet-sf aan de vergetelheid wist te ontrukken. Планета Бур (Planeta Bur) stond al een tijd op mijn lijstje en ik keek dan ook raar op toen bleek dat ik dit al eerder had gezien. Nu blijkt Планета Бур in de VS te zijn gerecycled tot Voyage to a Prehistoric Planet. Deze film is dan later weer wat bijgevijld tot Voyage to the Planet of Prehistoric Women, waarmee we tenslotte bij de film komen die ik ooit zag: Sex Galaxy.

Verwarrend? Misschien wel als je weet dat Jan tot het lezen van deze recensie niet wist dat hij Планета Бур voor me had gevonden. De film staat namelijk ook bekend als Cosmonauts on Venus en Planet of Storms. Nog straffer: Venus heet niet eens Venus in het Russisch! Sowieso was science fiction erg verwarrend in de jaren ’60 en worden films als deze tegenwoordig afgedaan als retro-futuristisch.

Omdat retro helemaal hip is mogen slechte films als deze weer gewoon gekeken worden. En ergens was die tijd toch ook mooi, toen kennismakingen met vreemde levensvormen nog niet synoniem waren met flitsende kosmische oorlogen. Toen je nog wegkwam met plastic dinosauriërs op een planeet in ons eigen zonnestelsel.

 

Zoals wel vaker het geval is in de geschiedenis van de Russische ruimtevaart gaat niet alles als gepland wanneer de ruimteschepen Sirius, Vega en Capella in een baan rond Venus komen. Capella wordt door een meteoriet geraakt en de overgebleven kosmonauten besluiten het plan enigszins te wijzigen en op eigen houtje af te dalen naar het oppervlak van de planeet. Daar blijkt het te wemelen van de diersoorten waar we het op aarde al heel wat jaren zonder moeten stellen.

Verwacht dus geen claustrofobische beklemming als in Солярис, al doet Планета Бур in het begin wel een ongecontroleerde gooi in die richting. Nee, dit is prijsschieten met kleine pistooltjes op reptielachtige mannetjes, staccato pratende robots en knullig zwevende autootjes, ondersteund door de stichtende Sovjetboodschap dat we best allemaal vrienden van elkaar kunnen zijn.

Susa
Zwemmen in Zeven Zeeën

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*