Человек с бульвара Капуцинов

Jaar: 1987
Land: Sovjetunie
Regie: Alla Surikova
Score: ★★★★☆
 

Cinema, cinema, cinema! Wat te maken van deze wel heel bijzondere lofzang op het witte doek? Russische cowboyfilms zijn dun gezaaid, maar Человек с бульвара Капуцинов (Chelovek s bulvara Kaputsinov / A Man from Boulevard des Capucines) is treffend te typeren als een Sovjetverfilming van Lucky Luke strips. Waarom zouden alleen Amerikanen zich mogen schminken en als Indianen verkleden?

Heel even lijkt Человек с бульвара Капуцинов nog een gewone western te zijn. Nou ja, gewoon – het is even wennen, die in klagend Russisch gezongen ballade over de grote prairie waar alles zo ver weg is, maar wanneer de hobbelende postkoets belaagd wordt door de bende van Black Jack (Cherny Jack) vliegen de kogels over en weer zoals het hoort en worden flessen whisky in de hand kapot geschoten.

Het saloongevecht bij aankomst in Santa Carolina is er een uit het boekje. Flessen drank sneuvelen achter de toonbank, vechtersbazen vallen door krukkig getimmerde hekjes een verdieping naar beneden en menig stamgast verlaat het etablissement gestrekt door de klapdeurtjes. Het heeft een hoog Bud Spencer & Terence Hill gehalte, maar ik zal de laatste zijn die Russen subtiliteit verwijt.

 

Daarna wordt Человек с бульвара Капуцинов een beetje mal. Cinefiel Johnny First is vastbesloten het ruige cowboyvolk manieren bij te brengen door middel van romantische en grappige films en krijgt hierbij hulp van Billy. Het werkt: al snel drinken de wildebrassen glaasjes melk, zeggen alstublieft en neemt u me niet kwalijk tegen elkaar en pinken traantjes weg bij de voorstellingen op het geïmproviseerde scherm in de nu heel wat rustigere saloon van Harry.

Er wordt zelfs geïntegreerd met een tikje Russisch ogende Comanches, die met hun verentooien behoorlijk in de weg kunnen zitten bij zo’n voorstelling. Welk een verbroedering en saamhorigheid! Zonde dat er een meneer Second in het stadje opduikt wanneer meneer First een paar dagen weg is. De gewelddadige knokfilms van meneer Second brengen de chaos terug in het stoffige stadje. Zie daar de invloed die films op ons aller levens hebben. Cinema, cinema, cinema!

Valhalla Rising
Ik weet niet veel van kunst

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*