3:10 to Yuma

Jaar: 1957
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Delmer Daves
Score: ★★★☆☆
 

Mooi was die tijd, die goeie ouwe tijd, toen de mensen nog fatsoen hadden. Die tijd waarin één boer het desnoods tegen twaalf boeven tegelijk opnam, omdat dat nu eenmaal zo hoorde en waarin je je vrouw niet te hard sloeg. Geen gemakkelijke tijd, want voor je het wist stikte je in een stuk limoentaart na zestig jaar tegen de Indianen gevochten te hebben, maar wel een overzichtelijke tijd.

3:10 to Yuma is een western volgens het boekje. Lekker overzichtelijk. De saloon heeft klapdeurtjes en men schenkt er sterke drank, de sheriff bedenkt een plan om de vaak mis schietende bandieten op het verkeerde been te zetten en als je bij de vijfde cactus linksaf slaat kom je op de stoffige boerderij waar moeder de vrouw smachtend op de terugkomst van manlief wacht.

Verwacht dus geen verrassingen, maar wel een fijne nostalgische kijkervaring in zwart/wit. Close-ups van gewiekste gangsters en rechtschapen cowboys die moeite hebben hun vuisten in bedwang te houden. Wat ze dan natuurlijk wel weer lukt, want zij zijn tenslotte de goeien. In 3:10 to Yuma ontkomt de bendeleider er zelfs niet aan zich voorbeeldig te gedragen. Wie vies is van moraliteit loopt liever met een grote boog om deze film heen.

 

Schurk Ben Wade overvalt aan het begin van de film het rijtuig van rijke bankier Butterfield. Hij deinst er zelfs niet voor terug een van zijn eigen mannen met een kogel te doorboren, om daarna huichelachtig met zijn mannen het verdriet te verdrinken in de saloon. Ze vertellen de sheriff over de brute overval, waarna die er vandoor snelt om meneer Wade te arresteren. Boer Dan Evans weet wel hoe de vork in de steel zit en ziet zijn kans schoon $200 te verdienen door Wade – die zich wel erg eenvoudig in de boeien laat slaan – naar het gevang te brengen.

Nu balen de sheriff, meneer Butterfield en Dan er wel van dat de bandieten met z’n twaalven zijn, dus wordt er een plan bedacht. Wegens het weinig frequent rijden van openbaar vervoer weten de handlangers van Wade op tijd uit te vogelen dat hun baas op de trein van tien over drie naar Yuma (vlakbij Mexicali) gezet gaat worden. Dan moet er natuurlijk nog over en weer geschoten worden, maar zoals al verklapt, verrassend is het ruim vijftig jaar later allemaal niet meer.

Кин-Дза-Дза
Дерсу Узала

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*