A Girl Walks Home Alone at Night

Jaar: 2014
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Ana Lily Amirpour
Score: ★★★★☆
 

De eerste Iraanse vampierwestern, belooft A Girl Walks Home Alone at Night ons. Maar dan wel gefilmd in Californië, met een gedeeltelijk Amerikaanse cast en met voldoende drugs, naakt en westerse muziek (tot de verdorven Lionel Richie aan toe) om in Iran heel wat woestijnzand op te doen waaien. En toch voelt het niet alsof er loze beloften worden gedaan met de intrigerende tagline.

De meeste castleden mogen dan in de Verenigde Staten wonen, ze zijn wel van Iraanse afkomst en de hele film lang wordt er Perzisch gesproken. A Girl Walks Home Alone at Night is niet alleen vanwege dit exotische tintje en de prachtige titel interessant. Ana Lily Amirpour heeft bepaald geen haast en neemt de tijd voor haar film waar sfeer belangrijker is dan het verhaal. De keuze voor zwart/wit ondersteunt dit helemaal.

A Girl Walks Home Alone at Night begint met de pooier Saeed (een soort kruising tussen Ninja van Die Antwoord en Barrie van de New Kids) die de blitse auto van Arash in beslag neemt wanneer diens vader zijn verslavende hobby niet langer kan betalen. Ook in het aan allerlei regeltjes gebonden Iran weet Saeed aan prachtige tattoos, drugs, drum ‘n’ bass en tijgervachtjes voor over de sofa te komen. Maar ook hij ontkomt er niet aan een in chador geklede vrouw op haar ogen te moeten beoordelen.

 

Met een frisse snuif coke in de neus en het trainingsjack ver open ontdekt Saeed dat hij het verkeerde meisje naar zijn appartement heeft gelokt. Even dreigt A Girl Walks Home Alone at Night op een moralistisch sprookje uit te lopen waarin de vampier alleen slechte mensen doodt en anderen laat leven, maar gelukkig verdwijnen de scherpe tandjes wel in zwervers maar niet in elke drugsverslaafde of drugsdealer.

Het wordt er daarmee niet per se beter op in het Iraanse Bad City, waar sommige geliefden niet meer te redden zijn en mensen vergeten zijn op wat voor toekomst ze hopen. Surrealistischer wordt het wel, met vampieren op skateboards en in lantaarnlichten starende hoofdpersonen. Niet de beste vampierfilm, niet de beste Iraanse film en ook niet de beste western, maar wel een aanrader voor liefhebbers van alternatieve films met open eindjes en duistere randjes.

Kung Fury
Lust

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*