A History of Violence

Jaar: 2005
Land: Duitsland/Verenigde Staten van Amerika
Regie: David Cronenberg
Score: ★★★★☆
 

Net als ons werd het Joe Cusack te druk in de grote stad. Waar Eva en ik Nijmegen verruilden voor het Drentse dorpsleven laat Joe het benauwende Philadelphia achter zich. Ook Joe komt in een schitterende omgeving terecht. Het herfstpalet lijkt rechtstreeks gestolen te zijn uit een VVV-folder van New England en het eenvoudige leven in Millbrook bevalt Joe uitstekend.

Alleen heet Joe geen Joe meer. Joe heet Tom Stall. Zijn beweegredenen om de grote stad te verlaten wijken dan ook enigszins af van de onze. Want waar het voor ons een ritje van anderhalf uur is terug naar onze vrienden, hoopt Tom dat hij onbereikbaar is geworden voor Joe en iedereen die Joe kent. Joe was dan ook geen lieverdje.

Cronenberg is een aparte regisseur. Aan zijn fysieke horror ten tijde van Videodrome en Naked Lunch viel geen touw vast te knopen, maar intrigerend was het wel en de vuillapperij maakte nieuwsgierig naar de Cronenberg van twintig jaar later. Die Cronenberg blijkt een stuk begrijpelijker te zijn geworden. Wat niet wil zeggen dat hier een knieval voor middelmatigheid wordt gemaakt, want A history of violence is een puike thriller die na een geheimzinnige eerste helft escaleert in all out ass-kicking.

 

We leren Tom Stall kennen als eigenaar van een lunchroom in zijn dorp. Tom is een graag geziene inwoner; een Amerikaan die hard werkt om zijn gezin te onderhouden. Maar op een avond komen er boeven in zijn tent en Tom maakt ze dood. Met een gericht schot verandert Tom het achterhoofd van de gemeenste boef in een vormeloze brij die ons toch weer doet terugdenken aan Cronenbergs eerdere werk. Leuk!

“Goed gedaan, Tom!,” hoort men dan in Millbrook. Maar bij anderen rijst de vraag waarom Tom zo goed is in mensen dood maken. Een vraag waar we in A history of violence uitgebreid op terugkomen. Want Cronenberg maakte dit keer geen horrorfilm (het grote aantal op straffe wijze om het leven gebrachte personen ten spijt), maar een film die zo als episode van de X-Files had kunnen dienen. Alleen blitser.

Old School
The Incredibles

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*