About Schmidt

Jaar: 2002
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Alexander Payne
Score: ★½☆☆☆
 

Dit jaar heb ik al enkele films gezien die in meerdere landen jarenlang taboe waren. Videobanden werden verbrand, geschokte censors knipten halve films weg en distributie van kopieën werd verboden. Helaas treft dit lot de waarlijk vervelende films nooit. Als je zeker wilt weten dat je film nergens verboden wordt moet je hem gewoon ontzettend saai maken. En dat heeft Alexander Payne goed begrepen.

Toch, zelfs gelet op saaiheid is About Schmidt niet baanbrekend. Ik kan me het in een grijs verleden geziene Freedom van Sharunas Bartas herinneren, waarin slechts enkele woorden werden gesproken. Anderhalf uur door een woestijn banjeren is nog saaier dan de vlakten van Nebraska per camper oversteken. Maar Payne verdient krediet voor zijn poging.

Met zijn verhaal over een gepensioneerde ouwe zak die na de dood van zijn vrouw op vaalgewassen vesten na weinig meer heeft in zijn leven, laat Payne liefhebbers van Jack Nicholson zich in vreemde bochten wringen om About Schmidt positief te beoordelen. Jongens, jullie hebben net meer dan twee uur naar een vervelend, onnodig tot verhaallengte uitgesponnen anekdote gekeken en proberen het nu goed te praten! Jullie zouden jezelf eens moeten horen.

 

Oh, is Jack Nicholson een goede acteur? Dat kan wel zo zijn; sterker nog, dat is zo – Mars Attacks! is een geweldige film en jeugdherinnering The Shining riep een maand geleden in de geïsoleerde bergen van Albanië nog koude rillingen bij me op. Maar aan goede acteurs heb je het meest in goede films. Goede acteurs laat je niet bij jou thuis de ramen lappen. Dan komen hun talenten toch niet helemaal uit de verf.

About Schmidt leek nog het meest op een Meet the Fockers waarin op een iets minder laag pitje geacteerd werd. Voor de fans van Brabantse bruiloften misschien nog uit te houden.

Stacy: Attack of the Schoolgirl Zombies
El Maquinista

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*