Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Jaar: 2012
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Timur Bekmambetov
Score: ★★½☆☆
 

Abraham Lincoln: Vampire Hunter – dat klinkt verdacht veel als Jesus Christ Vampire Hunter. Timur Bekmambetovs budget was echter 690 keer zo groot als dat waar de Canadese punks mee werkten. Of het resultaat ook 690 keer zo goed is? Eerlijk gezegd zou ik liever de van de pot gerukte kung-fu fratsen van Onze Lieve Heer nog eens zien.

Het mag met Bekmambetov aan het roer geen verrassing heten dat de nadruk in Abraham Lincoln: Vampire Hunter op actie ligt. De Kazach liet in Ночной дозор (Nochnoy dozor) en Дневной дозор (Dnevnoy dozor) al zien dat bij hem alles snel, hard en flitsend moet en kreeg daarvoor een visitekaartje uit Hollywood opgestuurd. Hersenloos actiespektakel met vampiers, daarmee scoor je in de VS.

Er mag over getwist worden of het Russische vampiertweeluik wel zo hersenloos is, maar Abraham Lincoln: Vampire Hunter laat geen enkele ruimte voor ambiguïteit. Abes politieke opmars en incidentjes als Gettysburg worden er bij de haren bijgesleept om het flinterdunne verhaaltje wat cachet te geven. Van de 69 miljoen dollar ging zo te zien bar weinig naar de afdeling waar de scriptschrijvers actief waren.

 

Geen onvergeeflijk vergrijp als de actiescènes weten te overtuigen, maar je hoeft het Washington in opbouw of de volkomen belachelijke scène met de paarden maar te bekijken en je weet dat ook deze vlieger niet opgaat. Wie slechtere CGI-beelden wil zien komt al gauw bij titels als The Diamonds of Metro Valley uit, en dat kan toch nooit Bekmambetovs bedoeling zijn geweest.

Abraham groeit op in een door slavernij verdeeld land; een slavernij die maar al te graag in stand wordt gehouden door de vampiers in het zuiden des lands. Maar dan hebben de onsterfelijken buiten Abe gerekend: met een donkere vriend en een door een vampier leeggezogen moeder trekt de winkelbediende het zich allemaal nogal persoonlijk aan. De ondoden uit Bruce Campbell vs. The Army of Darkness wisten het al: nooit sollen met winkelbediendes!

Grabbers
Juan de los Muertos

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*