Absolute Power

Jaar: 1997
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Clint Eastwood
Score: ★½☆☆☆
 

Avond tweede kerstdag. De verplichte familiebezoekjes zitten er weer haast op. Met de buik goed vol gevreten ploft iedereen neer op de bank. Te moe om zich tegen de filmkeuze van Coen en Ome Fred te verzetten. Het is niet anders: geen spaghettiwestern, maar een thriller zoals Ome Fred en ons pap ze graag lezen en ook zien. Jammer dat ze allemaal zoveel op elkaar lijken.

Dit keer slaat een boef een moord gade. De dader? Meneer de president. De boef heeft als enige bewijs van wat er gebeurd is nadat de lijfwacht van de president geprobeerd heeft het hele geval tamelijk ondeskundig in de doofpot te stoppen. Maar ja, wie gelooft een boef die de belangrijkste man van de Verenigde Staten aanklaagt?

Een interessante premisse, ware het niet dat cowboy Clint zowel hoofdrolspeler als regisseur is. Hoe het afloopt weten we dus op voorhand al: goed. En dat terwijl het door Eastwood gespeelde karakter in het boek van David Baldacci hartstikke dood gaat. Daar had Clint geen zin in en hij regisseert zich meerdere malen uit fnuikende situaties wanneer het net zich toch wel definitief om hem lijkt te sluiten.

 

Eigenlijk horen thrillers spannend te zijn, maar dat zit er bij Absolute Power niet in. Eastwood heeft alle touwtjes in handen en de titel lijkt dan ook meer op zijn dubbelrol te slaan. Dan is het alleen nog leuk daar zoveel mogelijk grapjes over te maken, en daar zorgt Ome Fred wel voor. “Daar hoef je niet zo verbaasd om te kijken, lul! Je hebt het godverdomme zelf geregisseerd!”. Clint kon geen gelaatsuitdrukking meer inzetten of hij kreeg een verwensing naar zijn hoofd geslingerd.

Om de pret compleet te maken zit Absolute Power vol van onwaarschijnlijkheden en onjuistheden, waar detectives juist vaak een waterdicht plot horen te hebben. Tegen de kinderen in groep 3 mag ik het helaas niet zeggen, maar een miljonair en beroemdheid als Clint Eastwood moet er maar tegen kunnen: soms is je best doen gewoon niet goed genoeg. Geen film die lang zal blijven hangen.

Barbarella
King Kong

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*