Acne

Jaar: 2000
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Rusty Nails
Score: ★☆☆☆☆
 

“Zitten we wel bij de goeie film?”, fluisterde ik bij het zien van de eerste blote borsten op het scherm. Willem en ik waren al te laat binnengelopen op het BUT Film Festival (B-movies, Underground en Trash) en nu zaten we per ongeluk bij de vrouwengevangenisfilm The Big Doll House. Wij wilden naar Acne!

Terug bij de kassa realiseerde de medewerkster zich dat ze ons inderdaad niet had gevraagd waar we heen wilden. Wij hadden ook niet nagedacht en waren braaf de deur doorgegaan die ons werd aangewezen. De vrouw begon uit te leggen hoe we moesten lopen naar de kleinere zaal, kwam tot de slotsom dat het niet voor zich sprak en liep met ons mee.

Acne was al tien minuten aan de gang, maar gelukkig konden we de film toch nog volgen. Een ode aan èn satire op horror/sf-films uit de jaren ’50 en ’60, volgens het programmaboekje. In grofkorrelig zwart/wit zagen we jongeren met wel erg plastisch misvormde hoofden iets wat op vanillevla leek uitbraken. Traag schuifelden ze over het scherm.

 

Zo ging het eigenlijk een heel uur lang door. Er werd weliswaar niet non-stop geschuifeld – de ‘zombies’ waren zich bewust van hun handicap – maar wat was Acne slaapverwekkend. Willem kreeg nog mee dat leidingwater jongeren zo transformeerde dat er een opstaande rand op hun kaal geworden hoofd verscheen . Daarop moest chocolade of boter gesmeerd worden, want gewoon eten konden de slachtoffers niet meer.

Daarna viel Willem in een gelukzalige slaap waardoor de rest van deze beproeving hem bespaard bleef. Ja, de dialogen binnen de legertop en van de pot gerukte complottheorieën kwamen inderdaad jaren ’50 over. Maar de cultfilms uit die periode zijn dan ook stiekem ontzettend saai. De twee euro die wij omgerekend aan Acne besteedden (2,50 inclusief blikje Breda bier) was waarschijnlijk meer dan het had gekost om dit misbaksel te produceren. De toon voor het BUTFF was gezet.

NyMpha
The Hills Have Eyes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*