Adams æbler

Jaar: 2005
Land: Denemarken/Duitsland
Regie: Anders Thomas Jensen
Score: ½☆☆☆☆
 

Het is moeilijk voor te stellen dat iemand er met TON en PVV in ons mooie Nederland nog op zit te wachten, maar wat is het heerlijk om eens een politiek flink incorrecte film te zien. Zoek niet verder dan Denemarken. Truttige mensen maken blijkbaar de meest incorrecte films. Wie helpt mij in dit kader trouwens aan Hvor vi slipper af med de andre (How to Get Rid of the Others), waarin gehandicapten volgens de staat hun recht op leven verspelen?

Na De grønne slagtere komt Anders Thomas Jensen opnieuw met een komische, foute film waarin Mads Mikkelsen de hoofdrol speelt. Dit keer is hij de aanstootgevend positieve, naïeve priester Ivan. Ivan bagatelliseert zelfs het doodschieten van onschuldige witte poesjes door terroristen. “Kom kom, Lambert was al oud. Misschien is hij een natuurlijke dood gestorven en viel hij toevallig uit de boom op het moment dat Khalid de vogels eruit schoot.”

Je hoeft geen neonazi te zijn om daar agressief van te worden, maar Adam Pedersen is dat toch. Aan het eind van de film staat Ivans neus dan ook onmiskenbaar schever, hangt zijn oog afschrikwekkend naar beneden en zou je toch zo langzamerhand eens moeten gaan twijfelen aan heel dat ‘de andere wang toekeren’. Maar in de wereld van Ivan bestaat geen kwaad. Een minuut na een aframmeling lijkt hij de klappen alweer vergeten en is hij weer even zenuwslopend aardig als daarvoor tegen Adam, hem niet de voldoening gevend iets te bereiken, hoe graag hij ook slecht wil zijn.

 

Adam is veroordeeld tot een verblijf in de kerk van Ivan, net als Khalid en verkrachter Gunnar. Een priester met spencer, korte broek, sandalen en op de fiets met helm op. Het laat zich raden hoe lang het botert met een skinhead die een Malthezer kruis op zijn arm getatoeëerd heeft en Hitler met liefde aan zijn slaapkamermuur hangt. “Is dat je vader?”, vraagt Ivan dan ook nog. “Nee hoor, Hitler had een baard.” Zo respectloos.

Adam wordt verplicht zichzelf een doel te stellen. Weinig coöperatief wordt dat ‘een appeltaart bakken’, waarna Adams æbler bewijst dat de betere bijbelse thrillers niet in het horrorgenre worden geproduceerd. Eigenlijk is het meer een sequel op de bijbel: Job moet niet zo zeuren, want Ivan heeft het pas echt zwaar. Al ontkent hij dat tot bloedens toe. Wie de dingen nu goed doet blijft lang onduidelijk, maar aangezien Eva na afloop zin had om wat lekkers te bakken heeft toch iemand iets goed gedaan.

Score: ★★★★½

Lars and the Real Girl
Black Sheep

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*