Александр Невский

Jaar: 1938
Land: Sovjetunie
Regie: Sergei M. Eisenstein
Score: ★★★★☆
 

“Beter in je eigen land te sterven, dan het te verlaten!” spreekt prins Aleksandr tegen enkele Mongolen die hem proberen over te halen zich bij hen aan te sluiten. Deze boodschap is niet alleen van toepassing op alle Russen in de uitgestrekte Sovjetunie, maar ook op buitenlanders. Want dit fraai stukje propaganda van Sovexportfilm raadt iedereen aan Rusland vooral niet uit te dagen: “Hij die met het zwaard komt, zal sterven door dat zwaard!”.

Niet echt vriendelijk, deze beeldvullende Cyrillische tekens waarmee Александр Невский (Aleksandr Nevskiy) eindigt. Maar de weinige films die de Sovjetunie in die tijd naar buiten loodste waren dan ook niet bedoeld om het kapitalistentuig op een avondje verstrooiing te trakteren. De Sovjetunie was een geïsoleerde staat en wilde dat ook graag blijven. De door de Russen zelf toegevoegde grammaticale janboel die voor Engelse ondertiteling moet doorgaan moeten we daarom ook maar op de koop toe nemen.

Toch is Александр Невский een geweldige film. Zoals in andere zwart/wit films uit die tijd ligt het tempo laag, maar ook voor kijkers die niet van in maliënkolder gehulde Russische meisjes met vlechten gecharmeerd zijn (ik hou daar persoonlijk erg veel van) is er genoeg te beleven.

 

Naast de plundertochten van de Mongoolse horden dreigt in de 13e eeuw ineens een nieuw gevaar voor Rusland: Teutoonse ridders uit het westen dreigen het machtige land de genadeklap te bezorgen. Prins Aleksandr laat zijn werk als visser voor wat het is om de sterke vijand te bedwingen. Of is ie helemaal geen visser en helpt hij de vissers als prins een handje; de vieze communist?! Rusland verdedigen is volgens onze held flauwekul; aanvallen is de enige optie.

Om te voorkomen dat de Teutonen voet op Russische bodem zetten gaat Nevskiy de confrontatie met hen aan op een bevroren meer. Zijn in alle haast opgetrommelde leger (gehuld in het zwart) neemt het op tegen de onder bescherming van de Paus staande ridders (in het wit). Er wordt lustig op los gehakt met de bijl en aan gesneuvelden dan ook geen gebrek, maar in de hele film is geen spatje bloed te zien.

Александр Невский heeft een middeleeuwse veldslag van een half uur, laat de Duitsers verliezen en er worden zelfs een paar grapjes gemaakt. Wat wil een mens nog meer? Een klassieke historische film van de bovenste plank- voor wie zich niet aan achterhaalde, weinig subtiele propaganda stoort.

Ässhäk - Geschichten aus der Sahara
Sang Dut Sau Shut

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*