Ali G Indahouse

Jaar: 2002
Land: Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Duitsland
Regie: Mark Mylod
Score: ★★★☆☆
 

Waarom had ik toch zo’n slechte herinneringen aan Ali G Indahouse? Was ik in een dwarse bui toen ik de film voor het eerst zag? Was het omdat ik hem bij Tukker Tim keek? Of was het omdat het allemaal net een tikje te flauw en banaal is wat Sascha Baron Cohen laat zien?

Ja, flauw en banaal is Ali G Indahouse zonder twijfel – anders had Tukker Tim vast gewetensbezwaren gehad bij het kijken van deze film. Toch kunnen we van die recentere, vermakelijke film van Cohen, Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, moeilijk beweren dat het hier een filosofisch pareltje van ongekende diepgang betreft.

Nou kan het natuurlijk zomaar zijn dat mijn algehele niveau na het afronden van een universitaire studie en sinds het begin aan mijn ‘opleiding’ aan de Pabo een iets of wat is afgenomen. In ieder geval kon ik hartelijk lachen om de ongein van wannabee-hiphopper, gangsta, nigga – of hoe zoiets tegenwoordig mag heten – Ali G. De ghetto-cultuur van stoere praat, domme macho’s, drugs en lelijke sportshirts (oei!) wordt flink op de hak genomen. Wees niet bang, Ali G Indahouse ventileert geen maatschappij-kritische houding. Eerder een seksistische.

 

Het zit Ali ook allemaal niet mee. Zijn posse, de West Staines Massiv, wordt constant gedist door de East Staines Massiv. Ze blijven maar jennen hoe dik zijn moeder is, en dat terwijl het door een afwijking van de schildklier komt. Het restecp is ver te zoeken. Geen wonder dat de overstap van de harde wereld van de straat naar de jungle van de Britse politiek Ali gemakkelijk afgaat. De regering heeft haar feeling met de jeugd verloren, en Ali gaat daar verandering in brengen.

Hoe hard Ali ook zijn best doet, het lukt hem niet het vertrouwen van het volk te verspelen. Geen enkele paarden pijpende politicus lijkt hem ervan te kunnen weerhouden het buurtcentrum open te houden – Ali’s politieke standpunten zijn even talrijk als de onverwachte plotwendingen in Ali G Indahouse. Cohen zal er niet mee zitten. Als je de kans krijgt je in zoveel belachelijke outfits te hijsen is het script slechts bijzaak.

El laberinto del fauno
The Meaning of Life

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*