Alien

Jaar: 1979
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Ridley Scott
Score: ★★★★☆
 

1. De crew van het ruimteschip merkt iets interessants op.
2. De captain leidt een onderzoeksteam.
3. Het interessante is niet wat het lijkt! De captain is in groot gevaar.
4. De rest is vulling om te kijken of er nog iets te redden valt.

Bovenstaand stukje is geen samenvatting van Alien, maar een samenvatting van driewart van alle Star Trek episodes. Of wellicht van driekwart van alle science fiction films ooit gemaakt. Een diepgaande analyse van een gerenommeerd filminstituut, of anders gewoon een lezenswaardig artikel op IMDB? Neen. Het komt vrij vertaald uit Tuesday Morning Quarterback, mijn favoriete wekelijkse American footballcolumn. En ja, het is helemaal van toepassing op Alien.

De crew van de Nostromo, een deep space towing vessel (aha, zo’n ruimteschip dus), vangt een noodsignaal op. Het radiosignaal is afkomstig van een onbekende planeet. Contact met de aarde is onmogelijk voor de bemanningsleden van de Nostromo, maar het handboek laat niets aan duidelijkheid te wensen: in geval van een noodsignaal moet er hulp geboden worden. Captain Dallas bedenkt zich geen moment en trekt erop uit.

 

Maar wacht! Het noodsignaal blijkt eigenlijk een waarschuwingssignaal te zijn. In een neergestort ruimteschip vinden de captain en zijn maatjes dode buitenaardse bestuurders en een heleboel eieren. Nu is de eerste gedachte niet “Goh, laten we er één meenemen,” maar de inhoud van één van de eieren is nogal opdringerig. Tegen het protocol in worden de captain, twee andere crewleden en een parasiet aan boord gelaten. Tijd voor fase vier.

In de openingssequentie lazen we dat de Nostromo zeven bemanningsleden telt, dus mag er in deze laatste fase van Alien enthousiast worden afgeteld. Dat we ons geld op Sigourney Weaver moeten zetten mag geen verrassing heten, maar de oplettende lezer had reeds geconstateerd dat deze film het niet van zijn verrassende plot moet hebben. Wel van een claustrofobisch gevoel, een prachtige science fiction interpretatie uit de jaren ’70 en domweg spanning, heel veel spanning.

Gorčina osvete
Videodrome

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*