Amintiri din epoca de aur

Jaar: 2009
Land: Roemenië
Regie: Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu en Ioana Uricaru
Score: ★★★★☆
 

Krakende aankondigingsbandjes met valse deuntjes op vieze treinstations, steeds verder in verval rakende betonnen flats, Dacia’s die maar niet helemaal tot roest uiteen willen vallen – de overblijfselen van een communistisch verleden zijn nog altijd niet weg te denken uit het Roemeense straatbeeld. Gelukkig maar, want al verlangt lang niet iedereen terug naar deze gouden tijd, de restanten maken Roemenië tot het land dat het is.

Amintiri din epoca de aur (Tales from the Golden Age) mag niet gemist worden door iedereen die Roemenië – al dan niet tegen beter weten in – een warm hart toedraagt. De vijf episodes uit de laatste jaren van Ceauşescu’s regime laten de Roemenen zien zoals ik ze graag zie: goedbedoelende kruimeldieven die creatief omgaan met het weinige dat ze hebben, zichzelf over het algemeen onbewust van de consequenties van hun gedrag.

Eigenlijk is Amintiri din epoca de aur geen film, maar een uit vijf delen bestaande miniserie. Vijf ‘urban legends’, zoals ze getypeerd worden, laten zien hoe gewone mensen hun hoofd boven water hielden in de tijd dat de slager alleen blikjes sardines verkocht. Anekdotes zou een betere benaming zijn. Verhalen over nogal wat stress opleverende bezoekjes van partijbonzen, een overijverige communistische activist, een inhalige agent en bijklussende scholieren.

 

Met zo’n constructie kan het niet anders of sommige episodes maken een meer blijvende indruk dan andere. Het is jammer dat dit net de eerste drie zijn, waardoor de aandacht wat verwatert aan het eind van het tweeëneenhalf uur durende Amintiri din epoca de aur. Hoe oprecht Roemeens de legende van de luchtverkopers en de kippenchauffeur ook zijn, het is een beetje mosterd na de maaltijd na de absurditeit van de eerste drie verhalen.

Want, voor wie er nog nooit geweest is: Roemenië is absurd. De complete bevolking van een dorp die zich gevangen weet in een alsmaar doordraaiende zweefmolen, analfabeten die scholing menen te kunnen ontlopen wanneer ze maar genoeg cadeautjes aan de meester geven en ontploffende varkens – het oogt allemaal verdomd geloofwaardig zolang we in ons achterhoofd houden waar het allemaal plaatsvindt.

Мать
Le frisson des vampires

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*