Anchorman 2: The Legend Continues

Jaar: 2013
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Adam McKay
Score: ★★☆☆☆
 

Met de vrouwen van huis en de kinderen op één logeerhoop geveegd kwamen we eindelijk toe aan iets wat we al lang hadden uitgesteld: 220 minuten lang Will Ferrell als Ron Burgundy. Het was goed om Anchorman: The Legend of Ron Burgundy nog eens te zien. Een film die ik acht jaar geleden best wat hoger in had mogen schalen. De wijsheid komt met de jaren, zullen we maar zeggen. En dat er heel wat jaren overheen gingen voor het vervolg werd gefilmd, is goed te zien aan het een stuk pafferiger geworden gezicht van Ferrell.

Anchorman 2: The Legend Continues is vooral een herhaling van zetten. Het illustere nieuwslezerskwartet komt opnieuw bijeen, maar verhuist van San Diago (Duits voor ‘Walviskut’) naar New York, wat niet voor niets The Big Apple heet. Daar staat tenslotte op elke straathoek een appelboom. Weer gaat Burgundy voorop in de strijd om hogere kijkcijfers en escaleert een en ander tot een totale oorlog tussen verschillende netwerken, met eens te meer fatale gevolgen.

Voor de ambities van Burgundy moet alles en iedereen wijken en zijn huwelijk met co-anchor Victoria Corningstone loopt erdoor op de klippen. Weer raakt de man met de ontzagwekkende snor aan lager wal, maar daarin is hij niet uniek: Champ verkoopt gefrituurde vleermuizen (“chicken of the caves”), Brian fotografeert poesjes en Brick is dood. Voor alle vier komt een aanbod van het revolutionaire GNN, dat 24 uur per dag nieuws wil brengen, als geroepen.

 

De terugkeer in de spotlights is echter niet alleen rozengeur en maneschijn voor de gevallen goden van Channel 4 News. Victoria heeft inmiddels een andere minnaar: een psycholoog, dus iemand die gedachten kan lezen en telekinetische krachten heeft. En Jack Lime, de ster aan het nieuwslezersfirmament, maakt het leven van Burgundy behoorlijk zuur bij GNN.

Anchorman 2: The Legend Continues dreigt bij tijd en wijle serieus te worden wanneer onderwerpen als ethiek in het brengen van nieuws ter sprake komen, maar is vooral absurder dan het eerste deel. Er zijn futuristische wapens, Burgundy wordt blind en trekt zich terug in een vuurtoren waar hij samen met zijn zoontje de haai Dooby met de fles grootbrengt en er is een gevecht met een minotaurus. Met een glansrol voor Brick zitten er genoeg krenten in de pap, maar de pap zelf heeft zijn smaak na Anchorman: The Legend of Ron Burgundy wel een beetje verloren.

Koruto wa ore no pasupooto
Jazireh ahani

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*