Anchorman: The Legend of Ron Burgundy

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Adam McKay
Score: ★★★½☆
 

Take me to Pleasure Town! Na een uiterst gezellige borrel en een paar uur spelen met de Lego bij Joost en Annelies was Anchorman: The Legend of Ron Burgundy een prima besteding van de vrijdagavond. Joost had me al gewaarschuwd: gisteren had hij de melige grappenfilm al gezien en hij had een donkerbruin vermoeden dat ik de kolder wel op waarde zou weten te schatten.

Lang leve UPC Digital. Tachtig zenders waarvan het leeuwendeel even nutteloos als RTV Drenthe waarop lokale zanger Bouke zijn ‘kunsten’ mocht vertonen. Het handjevol goede zenders dat spanning, seks en sensatie bracht, teerde op herhalingen. Anchorman: The Legend of Ron Burgundy werd donderdag al vertoond, maar dat was geen reden de film vrijdag niet nóg eens uit te zenden.

Om mij te overtuigen van zijn gelijk had Joost al laten vallen dat een groot deel van de cast overeenkwam met die van Dodgeball: A True Underdog Story. En dat was een goede film die zich staande hield met semi-sterke one-liners. Anchorman: The Legend of Ron Burgundy past dan ook precies in hetzelfde straatje, al was de grapdichtheid een ietsepietsie lager. Althans, de meeste one-liners zijn het navertellen niet waard. Knap dat de film dan toch weet te overtuigen.

 

Het verhaal? Ron Burgundy, nieuwslezer bij Channel 4 News, is god. In de jaren ’70 (stijlvol!) gaat iedereen goed gekleed, maken mannen de dienst uit en hebben vrouwen lekker strakke kontjes. Maar er zijn ook vrouwen met ambities en Ron Burgundy heeft de pech er een tegen het lijf te lopen. Nogal letterlijk trouwens (Ron: “Look, it’s the most glorious rainbow ever!” Victoria: “Do me on it!”) en uiteindelijk worden hij en rivaal Victoria Corningstone co-presentatoren. Petje af, heren (het móeten wel heren zijn) scriptschrijvers.

Gelukkig is de diversiteit in de grappen erg hoog. Diversiteit? Is dat niet een oud, oud soort schip dat tijdens de burgeroorlog gebruikt werd? Heerlijk simpel vermaak dat het net niet haalt in vergelijking met Dodgeball: A True Underdog Story en persoonlijke favoriet Dude, Where’s My Car? maar toch zeker bovengemiddeld komisch materiaal. “¿Como están, pinches?”, vraagt Ben Stiller. Nou, wij gingen met een grote grijns het weekend in.

Everything is Illuminated
Crash

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*