Anvil! The Story of Anvil

Jaar: 2008
Land: Canada
Regie: Sacha Gervasi
Score: ★★★☆☆
 

Ooit vormde de Canadese heavy metalband Anvil een belangrijke inspiratiebron voor bands als Metallica, Slayer en Anthrax. Samen met grote namen als Bon Jovi en Motörhead stonden ze voor juichende massa’s op festivals in Amerika en Japan. Gekleed in bondageharnas en wild zwaaiend met een dildo leek niets deze mannen de weg naar eeuwige roem te kunnen versperren.

Waar ging het dan mis? Dat weet eigenlijk niemand in Anvil! The Story of Anvil. Oprichters Robb Reiner en Steve ‘Lips’ Kudlow spelen al sinds 1973 samen en blijven er heilig van overtuigd dat ze het gaan maken in de metalscene. Maar echt meezitten wil het niet en hun dertiende cd in de markt zetten blijkt een hele klus. Wie gelooft er eigenlijk wèl in deze ouwe rockers?

Nou, Wybren en ik in ieder geval, ook al weten we nu dat Anvil zo’n beetje het lelijkste logo ooit heeft en precies klinkt als je zou verwachten van bandleden die stuk voor stuk ouder dan vijftig zijn. Als er iets blijkt uit Anvil! The Story of Anvil, is het wel dat deze band doorzettingsvermogen toont. Blind, misplaatst, nergens voor wijkend doorzettingsvermogen.

 

Verstandigere mensen hadden er na nog niet half zoveel tegenslagen het bijltje al bij neergegooid. Anvil niet. Al sloeg geen van de veertien albums met steevast een aambeeld op de hoes echt aan, de heren blijven het proberen met nummers als March of the Crabs, Hard Times – Fast Ladies en Show Me Your Tits. En af en toe touren ze zelfs door de Verenigde Staten en Europa.

In Anvil! The Story of Anvil zien we dat zo’n tour niet alleen uit glamour bestaat. In Duitsland staan er drie bezoekers te headbangen bij hun optreden, de manager vergeet plaatsen in de trein te reserveren en de clubeigenaar in Praag weigert Anvil te betalen na een show. In ieder geval zijn de mannen weer een paar weken weg van hun geestdodende baantjes in de catering. En na een schikking hebben de Tsjechen onze rockende helden toch nog honderd euro betaald. Een ode aan mannen die hun droom blijven naleven, ook al is die nog zo onwaarschijnlijk.

Monsters
Sukiyaki Western Django

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*