Ariel

Jaar: 1988
Land: Finland
Regie: Aki Kaurismäki
Score: ★★★★½
 

Met een baby naar winters Finland, is dat nou wel zo’n goed idee? Als we Kaurismäki mogen geloven kunnen we onze ontluikende plannen beter in de kiem smoren, want Finland is geen plek voor kinderen. Ook niet voor volwassenen trouwens – in Finland heeft niemand het makkelijk.

Net als Mies vailla menneisyyttä (The Man without a Past) is Ariel een behoorlijk zwarte film. Begin jaren ’90 stond Finland in de top drie van zelfmoordlanden en was het koploper in zelfmoord onder tieners. Die sfeer weet Kaurismäki treffend weer te geven, al is er in Ariel slechts eenmaal sprake van zelfdoding, zoals dat tegenwoordig zo eufemistisch heet.

Taisto Kasurinen verliest zijn baan als mijnwerker en vanaf dat moment gaat het bergaf met hem. Waar je van de kredietcrisis geen directe gevolgen ondervindt, is dat in Ariel wel even anders. Werk is schaars in Finland en om toch aan geld te komen wordt menig Fin behoorlijk creatief. Creatief ten koste van andere, arme Finnen.

 

Taisto is nog geen halve dag werkloos of zijn beste – herstel, enige – vriend maakt er een eind aan. Pang. Meevaller is dan wel weer dat hij de Amerikaanse auto van wijlen zijn vriend mag hebben. Om de symboliek nog even vet aan te zetten stort het houten schuurtje achter de wegrijdende auto in. Een wegrijdende auto waarvan de kap niet meer overeind kan, wat wel lastig is in winters Finland. Taisto kiest eieren voor zijn geld en rijdt naar zuidelijk en net iets warmer Helsinki.

Onderweg naar Helsinki pakken boeven Taisto’s laatste geld af, waarna hij voor oplichters in het havengebied werkt. Het duurt niet lang of de pechvogel zit in het gevang, waarna hij zich onbedoeld steeds dieper in de nesten werkt. Het is moeilijk om geen medelijden te krijgen met al die Finnen die het zo moeilijk hebben. Ariel kan dan ook slechts op opbeurende wijze worden afgesloten doordat Taisto het land weet te verlaten. Finland, Finland, Finland – it’s the country for me.

Изгнание
Tyrannosaurus Azteca

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*