Ässhäk – Geschichten aus der Sahara

Jaar: 2005
Land: Duitsland/Nederland/Zwitserland
Regie: Ulrike Koch
Score: ★★☆☆☆
 

Zelfs in de Sahara maken mensen praatjes over het weer. Die banaliteit doet toch wat af aan de met romantiek omwoven wereld van de Touareg. Het is de laatste tijd erg droog geweest. Eerlijk waar? Droog – in een woestijn? “Als het koud is hoef je niet zoveel te drinken.” Boeiend, die wijsheden van de Touareg.

Wat leren we nog meer over de nomaden in het grensgebied van Marokko en Algerije? Ze zingen niet mooi. Een hapje eten moet er de hele tijd voelen alsof je een witte boterham met pindakaas zonder boter naar binnen werkt. En begroetingen zijn er al even leeg als in de westerse wereld. Er wordt van je verwacht dat je antwoordt dat het goed gaat. Ook als dat helemaal niet het geval is, bijvoorbeeld wanneer het droog is en er een kameel kwijt is. Wat ook zo’n beetje samenvat wat er allemaal gebeurt in de saaiste zandbak van de wereld.

In de hieropvolgende anderhalf uur zien we wel kamelen die op het weggelopen dier lijken, maar veel meer wordt er niet gedaan met deze ‘verhaallijn’. Eigenlijk zit er in Ässhäk – Geschichten aus der Sahara een stuk minder structuur dan de gemiddelde documentaire op National Geographic Channel. Da’s jammer, want Atanarjuat liet drie jaar geleden zien dat spannende, fantasierijke verhalen en desolate gebieden best hand in hand kunnen gaan.

 

Dit alles neemt niet weg dat Ässhäk – Geschichten aus der Sahara schitterende beelden voorschotelt. De golvende zandduinen en ruige gebergten van Noord-Afrika zijn adembenemend. Bij wijze van spreken dan, want het achterlijke publiek in de bioscoop kon niet tegen het slachten van geitjes en andere rituelen van de Touareg. Tegen die tijd had ik mijn mening al klaar: Ässhäk – Geschichten aus der Sahara is mooi en saai. Leuk als vakantievoorpret voor de Afrikaganger of om het Nederlandse weer even te ontvluchten.

Inuit vs. Touareg: 1-0.

Willow
Александр Невский

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*