Astérix et Obélix contre César

Jaar: 1999
Land: Frankrijk/Duitsland/Italië
Regie: Claude Zidi
Score: ★★★½☆
 

In de bioscoop zag ik laatst een affiche voor Astérix aux jeux Olympiques. Mezelf onbewust van de dramatisch slechte recensies liet ik me al voor het olympische karretje spannen met namen als Benoît Poelvoorde (Brutus) en Michael Schumacher (wagenrenner Schumix). Bovendien is de geniale Jamel Debouzze ook weer van de partij. Blijkbaar hadden ze bij de tv ook lucht gekregen van de nieuwste Astérix. Tijd dus om Astérix et Obélix contre César nog eens uit te zenden.

Ergens staat me bij dat ik de film in een grijs verleden al eens gezien moet hebben. Toch erg hoe dat grijze verleden stiekem naar je toesluipt – de film is nog geen tien jaar oud. Destijds was het in een Nederlands nagesynchroniseerde versie, als ik het me goed herinner. Nu dus in volle glorie, bij Toutatis.

Taalkundig klopt het dan misschien allemaal, maar het lijkt toch minder plausibel dat Goscinny dit allemaal maar goed heeft gekeurd voor het op het beeldscherm terecht kwam. Gelijk de toverdrank waar Panoramix eender welk ingrediënt in kwakt, lijkt de schrijver van de strips al zijn ideeën op een grote hoop te hebben geveegd en dat een script te hebben genoemd. In een rommelig allegaartje worden de verhaallijnen van een flink aantal strips afgeraffeld.

 

Zo voelt Astérix et Obélix contre César aan als een medley van stripalbums. “Ha leuk, die ken ik ook,” denk je dan halverwege de film nog, maar als de zoveelste side plot wordt aangeroerd begint toch wel op te vallen dat het geheel best korter had mogen duren dan 109 minuten. Of misschien leek het allemaal te lang omdat ik niet meer gewend ben films op televisie te kijken.

Al met al eigenlijk ook geen reden om te zeuren. Als je een hoop mooie vrouwen bij elkaar ziet klaag je ook niet dat het er best twee, drie minder hadden mogen zijn. Het blijft leuk om te zien hoe Obélix Romeinen de lucht in tikt, al doet ie het honderd keer achter elkaar. Op naar Astérix aux jeux Olympiques dus. Met Jean-Pierre Castaldi hopelijk opnieuw in een glansrol als Caius Bonus.

30 Days of Night
Svidd neger

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*