Bakk

Jaar: 2015
Land: IJsland
Regie: Davíd Óskar Ólafsson, Gunnar Hansson en Davíð Óskar Ólafsson
Score: ★★★½☆

tdob2Soms duren dingen wat langer dan gepland. Ons vliegtuig naar Reykjavík vertrok met negen uur vertraging, waardoor we een bezoekje aan de Blue Lagoon op onze buik konden schrijven. Wat eigenlijk niet erg was, want iedereen gaat naar de Blue Lagoon. En iedereen rijdt de rondweg om heel IJsland, zoals Viðar en Gísli in Bakk (Reverse).

Soms duren dingen alleen wat langer: Viðar en Gísli rijden de rondweg om heel IJsland achteruit. Inderdaad, met de versnelling in de achteruit, oncomfortabel gedraaid in hun autootje zittend. Dat komt niet neer op negen uur, maar negen dagen vertraging. Al is er van vertraging misschien geen sprake wanneer je iets niet hebt gepland.

Want hoezeer Gísli ook zijn best doet om iedereen wijs te maken dat hij dit al lang, heel lang van plan is, het idee ontstaat in een opwelling. Eigenlijk wil Gísli – werkloos, door zijn vrouw gedumpt en platzak – zijn vader in het gehucht Hellissandur gewoon ontlopen. Zijn jeugdvriend Viðar is op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en gaat tegen zijn zin in mee.

tdob2Bakk gedraagt zich deels als keurig voorspelbare comedy: wanneer Gísli na twee dagen verschrikkelijke rugpijn begint te krijgen, blijkt Viðar geen rijbewijs te hebben. Een interview met de radio loopt uit op een serie anale grappen. Om de tijd te verdrijven weten de twee vrienden, die eigenlijk weinig met elkaar gemeen blijken te hebben, weinig anders te verzinnen dan eindeloos ‘twintig vragen’ te spelen. En de auto is niet bestand tegen anderhalve week achteruit rijden, waarna overijverige monteurs het probleem moeten verhelpen.

Maar Bakk is ook een confronterend drama, over de mislukte acteur Gísli die terugkeert uit de grote stad. Terug naar een plaats waar hij alles verpest heeft. Hier heeft Gísli dan ook aanleg voor: arrogant als hij is herkent hij een slecht plan pas als hij er middenin zit; is hij te egoïstisch om stil te staan bij de gevolgen van alles waar hij anderen in meesleept. Soms duurt het wat langer voor alles goed komt. Fijn, zo’n film met een open einde.

Hoezo duur?
Forlorn - Opus III - Ad Caelestis Res

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*