Balada triste de trompeta

Jaar: 2010
Land: Spanje/Frankrijk
Regie: Álex de la Iglesia
Score: ★★★★½
 

Dat clowns niet te vertrouwen zijn mag bekend verondersteld worden. “Als ik geen clown zou zijn, dan was ik een moordenaar,” licht Sergio zijn beroepskeuze toe in Balade triste de trompeta (in het Engels om onverklaarbare reden The Last Circus geheten). Ach ja, zo lang je maar goed bent met kinderen maakt het de fraai besnorde circusdirecteur weinig uit. Wie na werktijd zijn handjes niet thuis kan houden moet dat zelf weten.

Het circus leende zich als allegaartje van verschoppelingen al eerder voor boeiende horrorfilms (Freaks, Santa Sangre), maar eigenlijk doet het Balade triste de trompeta geen recht aldus getypeerd te worden – wat anderen ook mogen beweren. Dit is veel meer een grotesk romantisch drama vol prachtige, verontrustende beelden. Voor dat laatste zorgen de geen van alle psychisch helemaal stabiele clowns wel.

De vijand zal het in zijn broek doen bij het zien van een clown met een machete, meent de Capitán van de republikeinen. Zijn bijeengeraapte legertje zal het snel afleggen tegen de fascisten in de Spaanse Burgeroorlog, die net als in El laberinto del fauno weer voor een spectaculaire setting zorgt. En inderdaad, de clown weet nagenoeg een heel regiment over de kling te jagen voor hij in een werkkamp belandt.

 

Die clown was de vader van Javier, die in de nadagen van Franco’s regime als trieste clown helemaal doordraait. De oorzaak mag er wezen in de vorm van trapeze-artiest Carolina Bang. Dat ze toch al gewoon is klappen te krijgen van een verknipte clown maakt het wat eenvoudiger om het ijs te breken. En er wordt meer gebroken, al komt Javier er daarbij achter dat een trompet niet het meest geschikte moordwapen is.

Javier ontvlucht het circus, maar van zijn roeping om clown te worden kan hij niet wegrennen. Waanverschijningen helpen hem te ontsnappen aan fascisten die nog een appeltje met hem te schillen hebben en lokken hem terug naar de inmiddels circusloze circusartiesten. Dat het liefdesdrama in Balade triste de trompeta geen happy end zal hebben is dan al lang een onontkoombaar feit.

Big Trouble in Little China
Cowboys & Aliens

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*