Barbarian

Jaar: 2003
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: John O’Halloran
Score: ★★★½☆

barb1Alsof een groep D&D’ers besloten heeft hun wekelijkse avondje rollenspel te verfilmen, zonder ook maar enige concessie te doen op gebied van script. Barbarian is daarmee vooral interessant voor de makers zelf, met hun gewelddadige, soft-erotische en met clichees doorspekte fantasieën. Toch, een infantiel verkleedfeestje op z’n tijd is best leuk.

Wat de makers van Barbarian (deels gefilmd op de Krim) tekort komen op gebied van innovatie, maken ze ruimschoots goed met hun perfecte casting. Zo bestaat de harem van de slechte koning Munkar uit twintig beeldschone Oekraïense vrouwen. Held Kane hoeft zijn biceps maar te laten rollen en de vrouwen zeggen ja, of hoe dat ook mag klinken in het Oekraïens.

Het maakt allemaal erg nieuwsgierig naar Deathstalker, waarvan Barbarian een remake blijkt te zijn. Zeker daar in Deathstalker de vrouwelijke krijger Kaira de hele film lang topless vecht. Sommige scènes, zoals de orgie aan de vooravond van het toernooi, zijn met handig knip- en plakwerk rechtstreeks uit het origineel gehaald. De beeldkwaliteit van Barbarian is dusdanig groezelig dat het amper opvalt dat sommige scènes twintig jaar ouder zijn.

barb2Hoewel Kane voortdurend kijkt alsof hij het allemaal niet begrijpt heeft het verhaaltje – net als het grootste deel van de cast – bijzonder weinig om het lijf. Koning Munkar probeert om vier magische artefacten die hem samen absolute macht zullen verschaffen te verzamelen. Dat lukt hem heel aardig, tot een heks Kane de opdracht geeft hier een stokje voor te steken.

Meer is er eigenlijk ook niet nodig in het genre van swords and sorcerers, maar Barbarian voegt voor de zekerheid nog wat knulligheid toe om het geheel een extra cheesy smaakje te geven. Artefacten die rechstreeks uit de catalogus van Intertoys besteld lijken te zijn. Piepschuimen stenen en mokers. En niet te vergeten Wooby, een soort kat- of wookieachtig wezen dat vijanden bij voorkeur in de ballen trapt. Een onderhoudende remake dus, al was een X-rated versie wellicht nog interessanter geweest.

In the Pines - 5 Murder Ballads
Skuggsjá - Skuggsjá: A Piece for Mind & Mirror

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*