Beerfest

Jaar: 2006
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Jay Chandrasekhar
Score: ★★★★☆
 

Vanaf het moment dat de gotische letters en de landkaart van Duitsland in beeld komen neemt Beerfest geen moment gas terug. Man, wat was dit een hit geweest als deze film al tijdens mijn biologiestudie had gedraaid! Want Beerfest laat niets meer zien dan flauwe grappen, een karrenvracht platvloersheid en bierspelletjes, heel wat bierspelletjes waarbij de gemiddelde student grote ogen op zal zetten. Slechts Dûpke ontbrak.

De broertjes Jan en Todd Wolfhouse vliegen naar München om de as van hun opa naar het familiegraf te brengen. De Duitse meezingers, mij welbekend van mijn moeder en Tom Angelripper, schallen uit menige biertent op de Oktoberfesten. Dan moet je geen slappe Amerikaanse deuntjes als ’99 bottles of beer on the wall’ zingen, want dat is vragen om problemen. Jan en Todd worden door contactpersoon Schniedelwichsen (Tessewiekser, zou Ivor ‘vertalen’) meegenomen en verdwijnen ondergronds.

Daar blijken de Oktoberfesten een aangelegenheid voor kinderen. De echte drinkebroers ontmoeten elkaar op Beerfest. Een soort Fight Club, maar dan met bier. Ongenode gasten worden uit de weg geruimd, vijandig publiek joelt möchtegern-drinkers als de Ieren uit en het gaat hard tegen hard. Meest geliefde wapen in de drankstrijd is ‘Das Boot’, een glazen laars gevuld met gerstenat.

 

Jan en Todd hebben hun pul nog niet voor een kwart leeg als de enorme Duitsers, in kekke lederhosen gestoken, hun bier al lang op hebben. De broers Wolfhouse zijn niet langer welkom en worden op het vliegveld naar het veilige Amerika geslagen. Om de eer van de familie te redden besluiten ze een eigen team op te richten en een jaar lang hard te trainen. Er wordt eigen bier gebrouwen, ramspis gedronken en wetenschapper Finklestein (als je ‘floxinator’ zegt, ben je wetenschapper) zoekt uit hoe je uit Das Boot kunt drinken zonder dat het bier in je smoel spat.

Natuurlijk winnen de Amerikanen (hoewel – eigenlijk verliezen ze tot drie keer toe). Natuurlijk wordt Duitsland belachelijk gemaakt, en in hun kielzog heel Europa. “What’s that? A suitcase full of monopoly money?” “Those are euros! That’s legal European tender!”, roept een blonde Duitser hevig verontwaardigd uit. “See, I told you we should have brought Deutschmarks!”, valt zijn kompaan hem wanhopig bij. Ze fuck is zat? Heerlijk simpel vermaak, waarvoor je wel wat Duitse halve liters in huis moet halen. En liefst wat muntjes, enorme glazen, een ladder en een pingpongtafel. Een inspirerende film.

Night on Earth
Crimen ferpecto

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*