Beowulf & Grendel

Jaar: 2005
Land: Canada/IJsland/Verenigd Koninkrijk
Regie: Sturla Gunnarsson
Score: ★★★½☆
 

Een leuk filmpje voor de IJslandganger – dat is Beowulf & Grendel vooral. Want hoewel het verhaal zich deels in Gaetland (dat zal dan wel Gotland zijn, een Zweeds eiland) en deels in Daneland (u raadt het al – Denemarken) afspeelt, werd de film opgenomen in IJsland. IJsland, een land dat in de tijd waarin Beowulf & Grendel zich afspeelt nog niet eens ontdekt was.

De ruige, boomloze vlaktes van IJsland passen nu eenmaal beter bij heldhaftige vikingverhalen dan de nette Deense stranden van vandaag. Minder badgasten die in de weg lopen ook. Barre, noordse landschappen zijn er dus wel, maar het verhaal zelf is niet zo ruig en stoer.

In Beowulf & Grendel geen plundertochten, bijlgevechten of brallende kerels die drinkhoorns tegen elkaar klinken. Wel twee karakters die merken dat ze in een snel veranderende wereld spoedig tot het verleden zullen behoren en liever hun lot accepteren dan hun principes verloochenen.

 

Wat betreft Grendel is het niet zo’n verrassing dat hij niet gewenst is. Grendel is een grote, boze trol waarvoor zelfs in het dunbevolkte noorden geen plaats is. Maar ook held Beowulf, met zijn lange manen, behoort tot een uitstervend ras. De Scandinaviërs bekeren zich, gedreven door angst, en masse tot het christendom. Nu Jezus hen zal beschermen voor al het kwaad is er geen behoefte meer aan aanhangers van de oude goden. Moed, kracht, eer en vastberadenheid devalueren snel in tijden waarin je je problemen ook door een hogere macht op kunt laten lossen.

In plaats van spectaculaire veldslagen en rücksichtslos bloedvergieten krijgen we in Beowulf & Grendel dan ook gesprekken tussen held en monster, die elkaar respecteren en steeds beter begrijpen. Weinig flitsend allemaal, maar de wat al te zwaar aangezette tragiek is alleszins acceptabel dankzij de omlijsting met IJslands natuurschoon. Leuk dat er na de kerstening toch nog iets moois uit dit land komt.

Dumb & Dumber
Pick Me Up

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*