Big Trouble in Little China

Jaar: 1986
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: John Carpenter
Score: ★★★★☆
 

Als je zo’n film uit de jaren ’80 ziet valt pas goed op dat echt al het plezier uit vliegen is gehaald. Geen smoezelige, door touwtjes bijeen gehouden pakketten meer als bagage, geen flesje water mag er meer mee en met al die metaaldetectoren kun je er naar fluiten dat er onbetrouwbare Chinezen met geweren komen zwaaien op het vliegveld. Of met messen en nunchucks, want ook daar deden ze 25 jaar geleden blijkbaar nog niet flauw over.

En dan heb ik het met al het plezier uit vliegen halen nog niet eens over de leviterende Chinezen met enorme rieten lampenkappen op hun hoofd. Die kom je zelfs in films niet meer tegen tegenwoordig – laat staan in het echt. Terecht, maar John Carpenter komt er mee weg. Zeker als hij wordt bijgestaan door ruige trucker Kurt Russell.

Het koningskoppel Carpenter en Russell verblijdde de mensheid eerder al met pareltjes als Escape from New York en The Thing. Ook nu krijgt de altijd tactvolle Russell het weer aan de stok met alles en iedereen, als het even kan bovennatuurlijk, en ook nu weer begeleidt Carpenter dit met in zijn eigen kelder geproduceerde vintage synthesizermuziek. Om er geen twijfel over te laten bestaan in welk decennium Big Trouble in Little China is opgenomen zijn er nog wat felle neonverlichting en kenmerkende haardracht aan het bekende recept toegevoegd.

 

Russell parkeert zijn vrachtwagen in Big Trouble in Little China onbedoeld in een bendeoorlog tussen twee rivaliserende Chinese clans. Als de bliksemschichten uit hun handen afvurende en door zijn truck heen lopende Chinezen de vriendin van Wang Chi ontvoeren, vindt Burton het welletjes. Al vielen de doden zojuist bij bosjes, dit varkentje zal hij wel even wassen. Liefst met rake klappen!

Dan heeft Russell er alleen buiten gerekend dat zijn tegenstander een meer dan tweeduizend jaar oude demon is, bekwaam in de zwartst denkbare magie. Met een grote mond en goeie reflexen kom je een heel eind, maar de hulp van een clubje toverchinezen is nooit weg. Big Trouble in Little China heeft zelfs een romantisch eind, wanneer Russell met zijn grote liefde herenigd wordt. Je zou er haast zelf vrachtwagenchauffeur van worden.

Drive
Balada triste de trompeta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*