Bill & Ted’s Bogus Journey

Jaar: 1991
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Peter Hewitt
Score: ★★★★☆
 

Een film met een moraal, maar voor de verandering gelukkig een met een niet-storende moraal. “Be excellent to eachother.” Ja, om tranen van in je ogen te krijgen, zoveel goedheid. Als het de blijde toekomst oplevert die regisseur Hewitt voor ogen heeft, zeg ik: “Waarom niet?” Een toekomstbeeld waarin mensen in smurfblauwe maillots en schandalig grote, schuimrubberen laarzen rondlopen, kan mijn goedkeuring wel wegdragen.

Bill en Ted zijn het tijdreizen nog niet verleerd sinds Bill & Ted’s Most Excellent Adventure. Was het in het verleden (of het heden, of wat dan ook – lastige materie in tijdreisavonturen) vooral lollig om historische figuren te kidnappen opdat er een puike spreekbeurt gehouden kon worden, dit keer is de bekende telefooncel van levensbelang.

Waar Bill & Ted’s Most Excellent Adventure hoofdzakelijk een aaneenschakeling van flauwe grappen was die over beroemdheden uit de geschiedenis van onze wereld gemaakt konden worden, en die vooral in het verleden speelde, moeten we voor Bill & Ted’s Bogus Journey naar de toekomst. Afgezien van dit kleine verschil hebben we eens te meer met een aaneenschakeling van flauwe grappen van doen.

 

Twee slechte robots uit de toekomst – identiek aan Bill en Ted maar elkaar voor het gemak van de kijker aanduidend met ‘Evil Bill’ en ‘Evil Ted’ – reizen naar het heden om Bill en Ted te vermoorden. Erg moeilijk is dat niet bij die twee slampampers, maar een beetje dood zijn weerhoudt Bill en Ted er niet van hun vriendinnen, de prinsessen uit het Engeland van de middeleeuwen (‘Medieval England, Iowa’, als anderen de zaak niet vertrouwen), uit handen van de robots te houden.

Wat volgt is een stukje tijdreisgefilosofeer dat kant noch wal raakt. Jan en alleman wipt op en neer naar de toekomst om benodigde attributen op te halen dan wel cursussen te volgen die van pas gekomen zouden hebben, zonder dat hier iets van in beeld wordt gebracht. Het volstaat te melden dat het uitgevoerd zal gaan worden en dus is uitgevoerd zodra iemand het in het heden bedacht heeft. Als iedereen zo simpel en naïef was als Bill en Ted, dan zou die wereldvrede niet eens zo onrealistisch zijn.

The Black Cat
Podwójne zycie Weroniki

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*