Black Death

Jaar: 2010
Land: Verenigd Koninkrijk/Duitsland
Regie: Christopher Smith
Score: ★★★½☆
 

Nou was ik deze week toch al in middeleeuwse stemming dankzij mijn nieuwe cd van Jaldaboath, dus toen Eva me verleidde de dvd die ik in eerste instantie in mijn handen had terug te leggen en liever voor Black Death te kiezen had ik daar weinig op tegen. Bovendien was het al veel te lang geleden dat ik een goeie horrorfilm had gezien.

Valt een gezellig avondje builenpest dan onder de noemer horror? Afgaande op het eerste bedrijf van Black Death niet. Historisch drama misschien, of verfilming van een Oog des Meesters avontuur zelfs. Heel Engeland gaat in het jaar 1300-zoveel gebukt onder de pest, op één klein dorpje na. Hebben ze er soms toverdrank? Of wonen er god verloochenende necromancers?

Die laatste optie lijkt een konvooi devote christenen de meest voor de hand liggende. Gesterkt door hun geloof en niet gehinderd door topografische kennis weten zij het zeker: dat het dorp de ziekte bespaard is gebleven is te danken aan onheilige rituelen. Beslist niet omdat een om het gehucht liggend, onmetelijk moeras toevallig heeft voorkomen dat de bewoners besmet konden worden.

 

Met het oversteken van het moeras ontpopt Black Death zich ineens toch als horrorfilm. Een horrorfilm die aan de Britse klassiekers Witchfinder General en The Wicker Man doet denken, al krijgt de ontknoping een minder opbeurende invulling dan bij laatstgenoemde film. Als een duveltje uit een doosje springen de christenen in het slotgevecht tussen de voorheen zo gelukkig samenlevende heidenen, om ze allemaal een poepje van Jezus te laten ruiken.

De wraakzuchtige gelovigen stellen alles op alles het aardse paradijs achter het moeras met de grond gelijk te maken. De pest overdragen en onschuldigen afslachten zijn hierbij niet voldoende – gemarteld zal er worden! Zonde dat de vechtscènes zo ongeloofwaardig zijn en de cameravoering de hele film zwaar irritant is, want met de sfeer zit het wel goed in Black Death. Een verhaal dat me eens temeer blij maakt dat ik mijn geloof al lang geleden heb afgezworen.

Rugbyclub Sodom en Gomorrah
Мать

1 Comment

  1. Dus tóch een horrorfilm :O
    Ik had dat niet verwacht en heb hem om die reden dus ook links laten liggen…
    Nouja, binnenkort dan toch maar eens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*