Black Dynamite

Jaar: 2009
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Scott Sanders
Score: ★★★★½
 

Dat ene kind zal ik nooit vergeten. Het arme manneke leefde nog. Zijn kleine Chinese beentjes waren er afgeknald. Ik zie zijn kleine schenen en voetjes nog steeds hangen aan de ventilator in de hut. Hij was verkoold, van zijn hoofd tot zijn kleine Chinese knietjes. Hij probeerde op te staan maar viel weer om en wat nog over was van zijn rechterbeen brak af. Hij keek op naar me en zei iets in het Chinees, iets als “Boo coo sow!”, het klonk als een soort tekenfilmonzin. Maar ik begreep dat het een vraag was die hij me stelde. En ik hoef geen Chinees te kunnen spreken om te begrijpen wat die vraag was. “Waarom, Black Dynamite, waarom?”

Zo’n film is Black Dynamite dus. Een film waarin president Nixon een plan smeedt om de piemels van donkere mannen te laten krimpen door ze Anaconda Malt Liquor te laten drinken. Een film waarin zwarte militanten onder het genot van warme wafels over Griekse mythologie bomen. Een film waarin Dr. Wu op Kung Fu Island wordt opgezocht om hem een lesje te leren: “Your knowledge of scientific biological transmogrification is only outmatched by your zest for kung fu treachery!”

Kortom, wat een geweldige film! Black Dynamite oogt als een authentiek jaren ’70 vehikel. Strakke glitterpakjes, snorren en afro’s, door niemand meer gebruikte slang, maar ook grofkorrelig beeld met zwoele kleuren. Foute loungemuziek, spannende scènes in split-screen en auto’s die al ontploffen voor ze de rotswand raken. Een prachtig geslaagde vormgeving die de pret flink verhoogt.

 

Black Dynamite werkt allang niet meer bij de CIA, maar als zijn broer wordt neergeschoten gaat de o zo rechtvaardige Afro-Amerikaan graag weer achter de boeven aan. Die hebben een zware dobber aan hem: Black Dynamite heeft naast een indrukwekkende snor en dito pistool een stel nunchucks waar hij erg goed mee overweg kan. En hij blinkt uit in kung fu, al wordt hij tijdens zijn training wel vaak door tante Billy gebeld.

Geen wonder dat de bitches bij bosjes vallen voor deze gespierde held van het getto. Een getto waarin de kinderen binnenkort allemaal van de drugs af zijn, als het aan Black Dynamite ligt. Balen voor de pimps, maar vooral voor de blanke man. Black Dynamite is racistisch, hilarisch en een verademing voor wie de knokfilms van tegenwoordig te gestileerd vindt.

The Road
Daybreakers

1 Comment

  1. OMG Fiepke hier 4,5 sterren 🙂
    Ik heb het niet gered door deze film heen, Maarten heeft ‘m echter met plezier afgekeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*