Black Sheep

Jaar: 2006
Land: Nieuw-Zeeland
Regie: Jonathan King
Score: ★★★★☆
 

Schapen – het is bijna griezelig hoe vaak je ze tegenwoordig ziet. Nu is dat ook onvermijdelijk wanneer je in Drenthe woont en de voltallige bevolking in je dorp zich inspant voor een schaapskooi. Maar ook in reclames, komische poppenseries, eigen woonkamer en met Black Sheep dus ook in horrorfilms krijgen we te maken met de zachte, wollige grazers. Baaaaaaaad sheep!

Mijn favoriete filmmoment met schaap was altijd het nietsvermoedende dier dat met een uzi werd opgeblazen in Peter Jacksons Braindead. Het exploderende schaap heeft er na Black Sheep heel wat gezelschap bijgekregen. Matt Chamberlain die handig gebruik maakt van het vettige wol en een agressief schaap in brand steekt. Schapen die met dodelijke precieze naar iemands hoofd springen. Schapen die een dreigende houding aannemen. Mooie beelden, stuk voor stuk.

Het idee om een horrorfilm over schapen te maken verdient niets dan lof. Het enige moment dat ik in het echt schrok bij een schaap was toen ik er één pruimen voerde en alles verschrikkelijk hard kraakte in de mond van het dier. Getuige het geblaat vol verlangen dat hierop volgde wilde het dier eerder meer dan dat het spijt had van de hap en nu met een bek vol afgebrokkelde kiezen zat. Ze eten alles – misschien dat dat de makers inspireerde om hun genetisch gemanipuleerde schapen darmen en piemels uit mensen te laten trekken.

 

Henry keert na vijftien jaar terug naar de boerderij waar hij opgroeide. En waar zijn oudere broer ooit zijn lievelingsschaap openreet en zijn broertje er flink mee liet schrikken, haha! Henry is nog altijd bang voor schapen. “Ik ga gebukt onder de compleet ongegronde en irrationele angst dat dit ooit gaat gebeuren!”, legt hij uit wanneer een schaap dat het om hem heeft gemunt woest blatend haar kop door een houten deur beukt.

Het gaat bergaf vanaf het moment waarop dit eerste schaap over de dam is. Samen met hippie Experience probeert Henry een veilig heenkomen te zoeken, maar Nieuw-Zeeland telt 40 miljoen schapen. Baaaaaaaalen! Daar komen dan nog een paar gemuteerde schaapmensen bij nadat de dieren hun eerste slachtoffers hebben gemaakt. De liefhebbers van grotesk bloedvergieten en goorlapperij als in die andere films uit Nieuw-Zeeland, Braindead en Bad Taste, worden hier op hun wenken bediend.

Adams æbler
Monkey Shines

1 Comment

  1. hij was erg amusant, en nieuw-zeelands grappig. Toch lijkt het wel alsof in iedere nieuw-zeelandse film standaard een schlemielige antiheld voorkomt. Hoogst opmerkelijk, getuige lotr 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*