Blades of Glory

Jaar: 2007
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Josh Gordon en Will Speck
Score: ★★★★☆
 

Toen ik vandaag aan collega’s probeerde uit te leggen waarom ik Blades of Glory zo’n sterke film vond, viel dat helemaal niet mee. Een film over kunstschaatsen, over een door twee mannen gevormd paar, waarin zelfs iemand onthoofd wordt. “En jij vindt dat leuk?” Die vraag kon ik in ieder geval gemakkelijk beantwoorden. Ja, erg leuk.

Opnieuw vroeg mijn directeur me of hij mijn verklaring van goed gedrag eigenlijk wel ooit te zien had gekregen. Ik heb het er maar op gehouden dat die tijdelijk op waren; ik kan altijd nog betogen dat ik dagelijks braaf mijn fruit eet en voeten veeg bij binnenkomst. Trouwens, zo onfris is Blades of Glory helemaal niet en al zeker niet in vergelijking met het gros van de films die ik pleeg te kijken. Een doodnormale Hollywood comedy met potsenmaker Will Ferrell in de hoofdrol.

Doodnormaal zijn de films van Ferrell natuurlijk nooit. Sla er mijn recensies van Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Old School of Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby maar eens op na. Ferrell speelt de seksverslaafde bad boy van het kunstschaatsen, Chazz Michael Michaels. Zijn X-rated kür zorgt voor natte slipjes in de zaal en een gedeelde podiumplaats met wonderkind Jimmy MacElroy. Een rake kopstoot en wat schermutselingen later zijn beide atleten voor het leven geschorst.

 

Een film over kunstschaatsen, zat daar iemand op te wachten? De sport die al nichterig genoeg was zonder een koppel met twee piemels? Jazeker, Blades of Glory voorziet in een behoefte. Bij mij althans. Na golf (Happy Gilmore), trefbal (Dodgeball: A True Underdog Story) en zelfs ping-pong (Balls of Fury) was het de hoogste tijd dat de strakke glitterpakjes en gracieuze dansbewegingen het scherm sierden.

MacElroy en Michaels mogen dan geschorst zijn voor het leven, die straf geldt enkel voor de discipline waar ze hun misstap begingen: het mannenschaatsen. Het staat de gezworen vijanden vrij met elkaar in zee te gaan en het op te nemen tegen de elite van het parenschaatsen, Stranz en Fairchild van Waldenberg. Zelfs zonder alle intriges, kluunachtervolgingen en de in Noord-Korea geteste IJzeren Lotus is dat al een verhaal om voor thuis te blijven.

Возвращение
Dai-Nihonjin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*