Blinkende lygter

Jaar: 2000
Land: Denemarken/Zweden
Regie: Anders Thomas Jensen
Score: ★★★★☆
 

Het zoetsappige begin en dito einde voorspellen weinig goeds, maar afgezien van deze luttele minuten biedt Blinkende lygter (Flickering Lights) toch wel ongeveer dat waar ik op hoopte. Toegegeven, het is geen snoeiharde en politiek incorrecte zwartgalligheid als in het meesterlijke Adams æbler, maar het debuut van Anders Thomas Jensen mag gezien worden.

De mislukte criminelen Torkild, Peter, Arne en Stefan besluiten nogal impulsief naar Barcelona te rijden wanneer een koffer met daarin vier miljoen Deense Kronen in hun schoot wordt geworpen. Slim? Niet als dat geld eigenlijk van De Eskimo is, een meedogenloze gangster die zonder pardon wattenstaafjes in je oor beukt en eigenlijk van de Færøer komt. Bovendien – zoveel geld is een half miljoen euro met z’n vieren toch helemaal niet?

Impulsief betekent in Blinkende lygter bar slecht voorbereid. Wat heet – Peter heeft een kogel dwars door zich heen gekregen en houdt het geen etmaal vol zonder coke, Arne heeft in de haast alleen een sporttas vol wapens meegenomen en wanneer het viertal in eigen land al hopeloos verdwaalt vliegt de debielenbus die voor vluchtauto moet doorgaan in de fik. Tot zover de poging onopvallend te werk te gaan.

 

Het verblijf van de voortvluchtige boeven in een vervallen restaurant midden in het bos blijft niet lang onopgemerkt. De plaatselijke bevolking is al lang blij dat er geen buitenlanders in het leegstaande pand zijn getrokken en accepteren Torkild en zijn mannen al snel. Het zijn tenslotte voorbeeldige Deense jongens die cultuur hoog in het vaandel hebben en een familierestaurant beginnen ineens boven een enkele reis Barcelona verkiezen.

Blinkende lygter vervolgt met een mooi contrast tussen ontspoorde mannen die het enerzijds wel goed bedoelen, eieren uitblazen en beschilderen en 50 Kronen in de pot gooien als er gevloekt wordt, maar anderzijds wel koeien kapot schieten, schoffies gebroken glas in het gezicht duwen en vrouwen op de neus slaan. Deense humor, ik hou er wel van. En zo’n bierkuil in de tuin lijkt me ook wel wat.

Triangle
Reykjavik Whale Watching Massacre

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*