Boksuneun naui geot

Jaar: 2002
Land: Zuid-Korea
Regie: Chan-wook Park
Score: ★★★½☆
 

Het eerste deel van die andere trilogie die we hadden liggen; een trilogie waar we op grond van tijd in eerste instantie niet voor hadden gekozen. Een trilogie die we wat Robert betreft bij één deel mogen laten. Nu wijkt Roberts smaak wel vaker af van die van Wybren en mij, dus Oldeuboi (Old Boy) en Chinjeolhan geumjassi (Sympathy for Lady Vengeance) zullen vast en zeker volgen.

Nu dus eerst Boksuneun naui geot (Sympathy for Mr. Vengeance), welke zoals elke Koreaanse film bewijst dat er in dit verscheurde land helemaal niemand gelukkig is. Met de vishaakjes in de vagina uit Seom (The Isle) en het gevangen meisje in Hwal (The Bow) al onuitwisbaar in het geheugen gegrift, doet Park er met nog een scheut (vrouwen)leed een flinke schep bovenop. Lachende kindertjes in Koreaanse films? Dat kan nooit lang duren.

Boksuneun naui geot begint aardig overzichtelijk: zuslief van de doofstomme Ryu, voor het gemak van de westerse kijkers uitgedost met fletsgroen kaspel, is ziek. Op het recept dat de dokter uitschrijft staat ‘één nieuwe nier’, maar vind die maar eens. Gelukkig is er een bende illegale orgaanhandelaars die Ryu voor tien miljoen won wel uit de brand wil helpen, mits hij één van zijn eigen nieren afstaat.

 

Tien miljoen won en een nier armer wordt Ryu naakt wakker, om vervolgens te horen dat er een orgaandonor voor zuslief is gevonden. Helaas kan Ryu de tien miljoen won kostende operatie niet betalen. Tsja, dan is het dochtertje van de baas kidnappen de enige oplossing. Een waterdicht plan, tenzij het meiske daadwerkelijk in het water mocht belanden. Maar hoe groot is die kans?

Goed, aangezien na een trage opbouw van anderhalf uur iedereen op iedereen wraak wil nemen, is het dan al wat minder overzichtelijk voor wie je sympathie moet hebben. Ryu, zijn zus, zijn vriendin, zijn baas, de dochter van de baas, de orgaanhandelaren – aan het eind is er geen Koreaan meer die nog op twee benen staat. Een mooi einde van de trilogie, wat Robert betreft. Ik ben benieuwd naar deel twee.

Rare Exports
[Rec] ³ Génesis

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*