Bone Tomahawk

Jaar: 2015
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Steven Craig Zahler
Score: ★★★★½

boto1Weer een maandag, weer een kannibalenfilm. Dit keer niet in Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen of een ander lastig te spellen land, maar in de Verenigde Staten van Amerika. Wie daar zijn wenkbrauwen bij ophaalt is duidelijk niet bekend met Ravenous (één van mijn favoriete films): dat de wetteloosheid van het onbekende wilde westen zich uitstekend leent voor dit soort onfrisse praktijken is al langer bekend.

Dat Kurt Russell zich uitstekend leent voor onfrisse films vol wetteloosheid is ook al langer bekend. Hoewel – wetteloosheid? Kurt Russell is de wet in Bone Tomahawk, waarin hij sheriff Hunt van het stoffige dorpje Bright Hope speelt. Russell zou Russell niet zijn als hij niet overal waar hij komt stof zou doen opwaaien.

Daarvoor neemt regisseur Steven Craig Zahler (die er eigenlijk op staat overal als ‘S. Craig Zahler’ op de affiches te staan) de tijd voor. Dat getuigt van lef, in een film waar de eerste keel letterlijk in de eerste vijf seconden wordt doorgesneden en de eerste kannibaal al voor de titel in beeld staat heeft toegeslagen. Zie de aandacht na zo’n flitsende start nog maar eens voor de volle twee uur vast te houden.

boto2Zahler kiest gelukkig voor een andere opbouw dan Eli Roth in The Green Inferno; de vorige kannibalenfilm die we zagen. Drie kwartier de spanning opbouwen en dan los met de gorigheid? Nee, zo gemakkelijk maakt Bone Tomahawk het zichzelf niet. De film is dan misschien ook wat lastiger te verteren voor de genrefans, want ja, dit is horror, maar Bone Tomahawk is toch bovenal een western. Droge landschappen, trage shots en fancy cowboyjargon. Daar zit niet elke horrorliefhebber op te wachten.

Ik wel, en ook op vlak van smeerlapperij is er genoeg te genieten in de film. Wanneer sheriff Hunt lekker aan het hobbyen is en een wegrennende arrestant in zijn been schiet, haalt hij daarmee een reisje naar Troglodytenland binnen in de knusse cel van zijn blokhut. Omdat de kannibalen niet alleen Hunts arrestant, maar ook zijn deputy en een vrouw ontvoeren, moet de sheriff met een geïmproviseerd reddingsteam op pad. Ook bij kannibalen wordt het eten soms thuisbezorgd.

Jaws of Satan
Grote update voltooid

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*