Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Jaar: 2006
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Larry Charles
Score: ★★★★☆
 

Zag ik zomaar twee films op rij die in Roemenië zijn gefilmd. Twee grappenfilms, maar daarmee houdt de vergelijking op. Sascha Baron Cohen, bekend van Da Ali G show en de film Ali G Indahouse, die ik ooit onder dwang bij Tukker Tim zag, speelt in Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (een titel die de film al automatisch aan een voldoende helpt) tv-reporter Borat Sagdiyev uit Kazachstan.

Sagdiyev beweert dat vrouwen in de Kazachstaanse hiërarchie onder paarden en honden staan en dat schaamhaar een belangrijk exportproduct is. Werd dit alles over de Roemenen gezegd, ze zouden het waarschijnlijk een goede bak vinden. Maar dan is een film vol beledigingen niet half zo leuk. Borat moest dus gaan over een land dat wars is van zelfspot en dan heb je aan Kazachstan een goeie. Het Centraal-Aziatische land reageerde furieus op de film en wil Sascha Baron Cohen vervolgen.

De film is dus in Roemenië gefilmd (op twaalf kilometer van de plaats waar ik ooit stage liep); niet in Kazachstan. Borat zit vol absurde grappen, racistische humor, melige slapstick en het misinterpreteren van andere culturen. Kortom, een kolfje naar de hand van de Roemenen. De 91 keren dat de politie ingreep tijdens het filmen van Borat vonden dan ook waarschijnlijk allemaal plaats in de Verenigde Staten. Nog zo’n land dat niet goed tegen bepaalde grapjes kan, zoals het zingen van een achterlijk lied op de wijs van het volkslied.

 

De helft van de tijd hoeft Sascha Baron Cohen nauwelijks moeite te doen mensen op de kast te krijgen. Feministen, rednecks, christenen – ze nemen zichzelf zo serieus dat Sagdiyev ze gewoon hun gang kan laten gaan en het levert verontrustende beelden op (of culturele lessen, gezien de titel). Borat sleepte in Amerika moeiteloos een R-rating in de wacht dankzij grove taal, scènes met naakte mannen, seksistische en racistische grappen. De Nederlandse keuring heeft er geen moeite mee als kinderen van twaalf de film willen zien.

Borat biedt voor degenen die al bekend zijn met de reportages van Borat Sagdiyev eigenlijk niets nieuws. Het is vooral de voorpret en de stunts eromheen die het Borat-spektakel compleet maken: de persconferentie voor het Witte Huis, de aantijgingen tegen Sascha Baron Cohen in kranten en op het journaal, de website met .kz extensie die door Kazachstan uit de lucht werd gehaald. Nu nog afwachten hoe de rechtzaken aflopen die onder andere door een zigeunerbelangenvereniging werden aangespannen. Ach, Sascha Baron Cohen weet nu in ieder geval wat voor auto hij moet gebruiken om op zigeuners in te rijden.

O Homem do Ano
Elvira's Haunted Hills

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*