Brødre

Jaar: 2004
Land: Denemarken
Regie: Susanne Bier
Score: ★★★★☆
 

Ik hou niet van dramafilms. Al dat gejank en gesnotter, gatverdamme… Maar als ik dan toch naar een dramafilm ga (onvermijdelijk met Eva, want anders begin ik er al helemaal niet aan), dan maar naar een Deense dramafilm. Aan Festen, Idioterne en Tillsammans was ik zonder wat gezonde beïnvloeding van Eva’s zijde waarschijnlijk ook niet begonnen.

Ook deze keer had ik achteraf geen spijt. In Brødre wordt ijzersterk geacteerd: hier kijk je niet naar acteurs, maar naar èchte mensen met èchte emoties. Waren de twee broers Amerikanen geweest, dan had ik voor de soldaat vast een stuk minder sympathie gehad – of je dat nou leuk vindt of niet. De broers spraken echter een taaltje waar ik geen bal van begrijp, dus het was goed.

Aan het begin van de film lijkt het alsof we met een doorsnee Deense familie te maken hebben. Michael is een eerlijke militair met vrouw, kinderen, huis en auto. Jannik molesteert vrouwen en rijdt alleen na twee bier of meer. Een verdrietige moeder probeert de familie bijeen te houden, een lul van een vader denkt met heimwee terug aan een tijd waarin de beelden op tv nog net zo zwart/wit waren als zijn belevingswereld.

 

Dan wordt Michael dood verklaard nadat zijn helikopter in Afghanistan neerstort. Aldaar doen de moslims precies dat wat je met de huidige mediavorming van ze zou verwachten: ze martelen alle westerse krijgsgevangen (= de goeien) waar ze hun fundamentalistische handjes op kunnen leggen. Op een gegeven moment loopt het allemaal zo uit de hand dat Michael er een trauma aan overhoudt.

Michael wordt bevrijd en keert terug naar Denemarken als een ander man. Jannik is dat ondertussen al: door alle commotie in zijn leven is hij op het rechte pad beland en daar wil hij niet meer af. Hij heeft Michaels gezin door de moeilijke tijd heengeholpen, maar krijgt er met de toch nog levende Michael een groot probleem bij. Nu zijn de rollen omgedraaid: heisa! Gaat hem zien, deze film.

Saw
The Thing

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*