Bruce Campbell vs. the Army of Darkness

Jaar: 1993
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Sam Raimi
Score: ★★★★½
 

Je ligt ziek op bed. Je hebt nergens zin in; nog het minst in niks doen. Je maag protesteert bij elke beweging die je maakt. Wat dan te doen? Op zo’n moment kun je haast niet anders dan met een uiterste krachtinspanning een van je favoriete videobanden uit de kast trekken en de koorts verdrijven met een middeleeuwse splatterkomedie van de bovenste plank.

Waar tekenfilmhelden The Angry Beavers idolaat zijn van het verzonnen B-film icoon Oxnard Montalvo is mijn favoriete held uit deze categorie Bruce Campbell. Met stip. Het is al jaren geleden dat ik Army of Darkness voor het eerst zag. In de videotheek in Eersel zochten we een film waarin een kettingzaag een prominente rol vervulde. Het meisje achter de kassa reageerde lyrisch op onze keus en een enthousiaste spraakwaterval over de Evil Dead films en andere horrorhits volgde. Was ik een minder verlegen puber geweest, dan had ik haar mee uit gevraagd.

Hoewel ik van mijn gemiste kans niet lang spijt heb gehad ben ik de Evil Dead films achteraf wel gaan kijken. Na de claustrofobische setting, goed getimede schrikmomenten en liters nepbloed slaat regisseur Sam Raimi met Army of Darkness, het derde deel van de serie, een heel andere weg in.

 

Op de korte inleiding van hooguit een minuut en het (alternatieve) einde na speelt de hele film in de middeleeuwen. Waarom? Doet het ertoe waarom? Waar The Evil Dead en Evil Dead 2 al onlogisch waren is Army of Darkness absurd. Zo is de auto van Bruce Campbell ook mee naar het jaar 1300 geteletransporteerd en liggen er allerlei handige wetenschappelijke naslagwerken in de kofferbak. Heeft elke medewerker van S-Mart, toch? Wel handig om je auto om te bouwen tot skeletscheppende helikoptermobiel of explosieven te introduceren in tijden waar ze normaliter met zwaard en lans ondode legers bevochten. Ook over de kleine Bruce Campbells die uit spiegelscherven springen krijgen we geen uitleg – het kwaad ligt op de loer en daarom gebeuren er allemaal rare dingen in het vervloekte sprookjeslandschap. Simpel zat.

Het punt waarmee ik Army of Darkness waardeer stond op voorhand al vast: deze film raad ik aan iedereen aan, hoewel 90% (of meer) hem als grote flauwekul zal afserveren. Het selecte gezelschap dat Bruce Campbell kent èn hem waardeert krijgt in deze film waar voor zijn geld: Campbell als S-Mart bediende Ash, good Ash, bad Ash, Ash in de toekomst, een stuk of tien kleine Ashjes… Bruce may be bad, but he sure feels good!

Freddy vs. Jason
Willow

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*