Buitenlander in Roemenië = Roemeen in het buitenland

Felbegeerde sticker (JS)

Wat inhoudt dat je, om hier langer dan een maand te mogen blijven, niet binnen vijf minuutjes klaar bent bij het Passport Department. Eerst word je van daaruit naar een politiebureau verwezen, een kwartier lopen verderop. Daar word je verteld (in het Roemeens) dat je nodig hebt:

– Uitnodiging van de instantie waar je studeert. Inderdaad, als je in het Zoologisch Station te Sinaia van de Universiteit van Bucuresti zit, is een uitnodiging van de Universiteit van Bucureşti niet goed. Je studeert immers in Sinaia.
– Transactiebon van het inwisselen van 25$. Inderdaad, ik had om te beginnen al geen dollars, en heb al mijn Deutschmarks allang ingewisseld.
– Overschrijvingsbewijs van een bank dat je het equivalent van 25$ + administratiekosten hebt overgemaakt naar het Passport Department.
– Kopieën van alles wat je maar kunt verzinnen. Met Dan’s woorden: er word je nog net niet gevraagd om wat gebruikt wc-papier in te leveren.

Zie ik hier een politiek statement? (JS)

En dan zal de grote baas er eens naar kijken. Als ie het een puik plan vindt, mag je vier maanden blijven. Juistem, vier. Of die maanden ingaan vanaf de dag dat je het land bent binnengekomen of op de dag dat je je visum krijgt, is waarschijnlijk variabel maar ik hoop dat het laatste het geval is. Vandaag kregen we deze rompslomp niet meer rond (het kantoor was immers maar tot 13:00 open), dus volgende week maar weer terug naar Bucureşti. Hopelijk mag ik dan tenminste tot 24 augustus blijven. Dat moet lang genoeg zijn voor mijn praktisch werk. Deze bureaucratische manier van werken heeft veel weg van de manier waarop Roemenen die willen studeren/op vakantie gaan in het buitenland worden behandeld. Misschien dus wel eerlijk, maar daar koop ik vooralsnog niets voor.

Verder alles goed hier. Trouwens, er zijn andere manieren om langer te kunnen blijven. Om een maand in het land te blijven heb je geen visum/vergunning nodig. Bulgarije is vanaf Bucureşti maar 60 km naar het zuiden.

Disco dodenrit
Paasfeest

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*