Calvaire

Jaar: 2004
Land: België/Frankrijk/Luxemburg
Regie: Fabrice du Welz
Score: ★★★★☆
 

In de Ardennen zul je niet snel seriemoordenaars tegen het lijf lopen. In de Ardennen zul je nog minder snel bloeddorstige zombies tegenkomen. Maar in de Ardennen is de kans Belgen op je pad te vinden levensgroot. En dat is pas echt eng.

Van begin af aan ademt Calvaire dezelfde sfeer als Stephen Kings boek Misery. Een artiest strandt ergens ver van de bewoonde wereld, wordt liefdevol opgenomen door een psychopaat en raakt van de regen in de drup. Calvaire is dan ook geen verrassende film, maar komt aan als een klap in het gezicht en stijgt hierdoor – en ook een beetje door het mistroostige Belgische winterlandschap – ver boven de gemiddelde horrorprent uit.

Zo krijgt het liefdevol opgenomen worden door een psychopaat in Calvaire een gruwelijke, letterlijke betekenis wanneer herbergier Bartel in zanger Marc Stevens zijn verloren vrouw Gloria meent te herkennen. Om te voorkomen dat de hoer hem nog eens verlaat neemt Bartel drastische maatregelen. Ook de dorpsgenoten van de kleine, enkel uit mannen bestaande gemeenschap, behandelen Marc bij gebrek aan beter als vrouw. Echte vrouwen zijn nog slechts bekend uit een ver verleden.

 

Calvaire zorgt ervoor dat je je als kijker geen moment gemakkelijk voelt. In een standaard slasher valt het ene slachtoffer na het andere, maar in deze film wordt misselijkmakend lang op het lijden van één persoon ingezoomd. Zelfs voordat Marc mishandeld en misbruikt wordt is zijn leven een aaneenschakeling van ongemakkelijke momenten tijdens zijn optredens voor bejaarde vrouwen en sentimentele oude mannen. Maar toch, liever vrouwen op leeftijd dan mannen wiens partners steevast vier poten hebben.

Calvaire behoorde met zijn samenhokkende mannen zeker niet tot de speciale programmering voor Roze Zaterdag, hoewel het absolute hoogtepunt van de film bestond uit een door louter mannelijke cafébezoekers uitgevoerde parodie op dansen. Een verplichte waarschuwingsfilm voor eenieder die erover denkt zijn vrije dagen in de Ardennen door te brengen. Het konden immers wel eens je laatste dagen zijn.

Брат 2
G.O.R.A.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*