Carcinoma

Jaar: 2014
Land: Duitsland
Regie: Art Doran
Score: ★★☆☆☆

carc1De keuze was weer eens reuze in Breda. Net als vorig jaar had de stad al zijn festivals op één dag gepland. Dat maakte kiezen niet eenvoudig: moesten we nu eerst naar de bierbrouwende hipsters op Brewda, onze breinen weg laten rotten op BUTFF (B Movie, Underground & Trash Filmfestival) of wellicht toch naar de Roodharigendag? We besloten er eens over na te denken onder het genot van een biertje.

Van enkele glazen Sturm & Drang, Ruige haring en Met je cascade groene trui werden we bepaald niet vastberadener, want ook op het BUTFF gold dat de keuze reuze was. Al snel werd de selectie teruggebracht tot Carcinoma, waarin een man met een wildgroeiende tumor de limieten van het menselijk lichaam opzoekt, en Headless. Smerige effecten, afgehakte hoofden en oogballen maakten dat het meisje achter de balie ons laatstgenoemde film aanbeval.

Al tijdens de inleiding door regisseur Art Doran hadden we spijt dat we niet voor de vieze 70s sleaze hadden gekozen. De Duitser verkondigde dat Carcinoma op waargebeurde feiten berustte. Inderdaad, hij had echt iemand met kanker gekend. En diegene had ervoor gekozen zich niet te laten behandelen. Dat die persoon hoofdrolspeler Dorian Piquardt was en inmiddels aan zijn ziekte was bezweken, maakte het al iets straffer.

carc2Verwacht echter geen ziekenhuisdrama bij het zien van Carcinoma. Dit is smerigheid ten top en meer dan eens bekroop mij het gevoel dat Doran choqueert om het choqueren, met als resultaat een weinig bevlogen Buttgereitkloon. Want moet dat nou echt, die etterende wonden, die spuitpoep die toilet en slaapkamer bevuilt en die gratuite homo-sm in kelders die ook vermeden konden worden? Hoe ziek ze ook waren, in de films van landgenoot Buttgereit viel tenminste nog iets van schoonheid te bespeuren. En iets van logica in het verhaal.

Dat Piquardt besluit van behandeling af te zien is vreemd, maar niet onmogelijk. Dat niemand in zijn omgeving daar vraagtekens bij zet is moeilijker te verkopen. Zijn vriend verklaart regelmatig hoe beroerd Piquardt eruit ziet en zijn vrouw steekt haar vingers vanuit al haar lichaamsopeningen in zijn mond om wat leven in haar wegrottende man te krijgen, maar een ritje samen naar het ziekenhuis zit er niet in. Ach, het zal de liefhebbers van slappe piemels en grote hoeveelheden pus misschien niet deren.

Black Mass of the Nazi Sex Wizard
Wrong Cops

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*