Carnival of Souls

Jaar: 1962
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Herk Harvey
Score: ★★★½☆
 

Kennen jullie het jongetje uit The Sixth Sense nog? Hij zag dode mensen. Dat hebben we tegenwoordig allemaal wel eens, met de kolonne rip-offs die in het spoor van M. Night Shyamalans succesnummer een graantje hopen mee te pikken van de heropleving van het horrorgenre. En net als dat jongetje heb ik er gemengde gevoelens over.

Amerika stapelt remake op remake. Er blijft geen Aziatisch of Europees griezelidee onaangeroerd. Nu is dat niet altijd even erg wanneer het goed gebeurt: zelf heb ik bijvoorbeeld met veel plezier naar de tweede uitvoering van The Texas Chainsaw Massacre gekeken – ook ‘eigen’, Amerikaans werk wordt schaamteloos herhaald. De film had lang niet zo’n impact als het origineel, maar verveeld heb ik me er niet bij.

Erger is het als je je niet bewust bent van het bestaan van een oudere film en pas later beseft met een (al dan niet goedbedoelde) imitatie van doen te hebben. Ik had er geen zesde zintuig voor nodig om te beseffen dat de hoofdrolspeelster uit Carnival of Souls morsdood was. Ze wist het alleen zelf nog niet.

 

Maar ja, Candace Hilligoss beschikte dan ook niet over de voorkennis die het zien van The Sixth Sense me verschafte: als de levenden niet meer met je praten, dan zou je wel eens dood kunnen zijn. Het laatste shot van de film, met een verdronken Hilligoss in het autowrak dat uit een modderige rivier wordt getrokken, is ruim veertig jaar na dato een stuk minder schokkend.

Toch blijft Carnival of Souls een sfeervolle, unheimliche horrorfilm. De zwart/wit beelden behoeven geen dure special effects: een onverwachte ontmoeting in de duisternis bezorgt je meer kippenvel dan alle trucs die tegenwoordig uit de kast worden gehaald om de doden te laten rondlopen. Echt een film om op een stormachtige herfstavond te kijken, maar er is geen haast bij. Volgend jaar is Carnival of Souls vast nog even griezelig.

Oh ja, er bestaat trouwens ook nog een remake van Carnival of Souls… Wes Craven was in 1998 producer van een film die behalve de naam weinig van het origineel in ere hield.

The Devil's Rejects
Ilsa, She Wolf of the SS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*