Человек с Киноаппаратом

Jaar: 1929
Land: Sovjetunie
Regie: Dziga Vertov
Score: ★★★☆☆
 

Hoe modern – voor die tijd dan. Человек с Киноаппаратом (Chelovek s kino-apparatom / The Man with the Movie Camera) is een verzameling aan baanbrekende technieken in de geschiedenis van de film. Wat niet noodzakelijk een onderhoudend geheel oplevert. Interessant is het wel, al is er flink wat geduld nodig om de film uit te zitten.

Dat komt voor een groot deel op rekening van Dziga Vertovs experimentele aanpak. Vertov koos voor een film zonder dialoog en zonder decors. Soit, maar zijn keuze om dan maar helemaal zonder script te werken heeft als resultaat dat we weliswaar prachtige beelden voorgeschoteld krijgen, maar dat Человек с Киноаппаратом geen moment echt pakkend wordt. Het is als het kijken naar een trits dia’s die met veel bezieling gepresenteerd wordt, maar die zoals elke diapresentatie toch wat aan de lange kant is.

Vertov heeft oog voor fotogenieke taferelen. Krioelende mensenmassa’s in Moskou, Kiev en Odessa, radarwerken en andere technische hoogstandjes, sportevenementen en het menselijk lichaam in het algemeen. Het oogt allemaal intrigerend, zeker zo in zwart/wit en in de versie die ik zag begeleid door een orkest dat zich aan de geschreven aanwijzingen van de regisseur hield. Ook met de mogelijkheid later een geluidsband aan een film toe te voegen hield Vertov in 1929 al rekening.

 

De vele nieuwe filmtechnieken waarmee Vertov op de proppen komt leken mij uiterst geschikt ter verwerking in stichtende propagandafilms. Mensenmassa’s met daarin of daarboven andere beelden gemonteerd, split-screen, gedraaide beelden waarin het lijkt of gebouwen vallen dan wel overeind gezet worden en ongewone camerastandpunten. Het is dan ook weinig verrassend dat Vertov later films als Три песни о Ленине (Tri pesni o Lenine / Three Songs of Lenin) en Энтузиазм: Цимфония Донбасса (Entuziazm: Simfoniya Donbassa / The Dombass Symphony) maakte, waarin de Sovjetunie vakkundig wordt opgehemeld.

Het is mooi om te zien hoe een inventieve pionier als Vertov te werk ging, maar door de afwezigheid van een verhaal blijft het in Человек с Киноаппаратом een beetje ‘kijk eens wat ik allemaal kan met mij camera’. Geen verplichte kost voor wie graag films ziet, maar voor liefhebbers van het filmen zelf wel een aanrader.

Capote
Chocolate

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*