Chimères

Jaar: 2013
Land: Zwitserland
Regie: Olivier Beguin
Score: ★★★★☆
 

Olivier Beguin heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Zijn Chimères is niet goor genoeg voor de echte horrorfans, niet extreem genoeg voor het undergroundpubliek. En zijn vampierliefdesverhaal is al helemaal ongeschikt voor het kuise Zwitserse publiek. In eigen land werd de film geweerd op menig festival, terwijl hij hiermee het Alpenlandje toch mooi op de kaart zet. Zelfs op het BUT Filmfestival (B Movie Underground & Trash) was het voor de organisatie wikken en wegen: wordt Chimères hier wel een screening gegund?

Toegegeven, Chimères valt niet onder de B, U of T van het BUTFF (hoewel een film als deze in Zwitserland dus wel behoorlijk underground is). Maar is de film daarmee vlees noch vis? Dat er een publiek is voor Chimères was in Breda wel duidelijk, maar het weliswaar kleine zaaltje goed gevuld was. Geheel in de organisatorische traditie van het festival werden de regisseur en hoofdrolspeler te laat naar het zaaltje geleid, waardoor een interactief vraaggesprek aldaar uitbleef.

Gelukkig kon dit ook op de binnenplaats, met een biertje erbij. Beguin had niet zozeer voor Roemenië als plaats van handeling gekozen om het vampierstereotype, maar omdat het heel wat uitleg scheelde – wat in een film met beperkt budget niet erg is. Waar is het nu waarschijnlijker dat je een transfusie met besmet bloed krijgt? In Zwitserland of Roemenië? En als je in het buitenland met een ziekte wordt geïnfecteerd, dan heb je dikke kans dat het AIDS is. Maar zou het in Roemenië niet een virus kunnen zijn waardoor je langzaam in een vampier verandert?

 

Alex heeft die pech. Een vakantie in het prachtige, besneeuwde Sighişoara in het thuisland van zijn Livia loopt uit op een drama. Na een palinca te veel steekt Alex zonder uit te kijken de weg over. Het herstel thuis verloopt moeizaam. Bovendien lijken er nog wat vreemde dingen met Alex te gebeuren: ‘s nachts kan hij de slaap maar niet te pakken krijgen, hij verdraagt het zonlicht slecht en, oh ja, zijn spiegelbeeld schreeuwt hem toe met scherpe hoektanden.

De conclusie wordt door Alex snel getrokken: hij verandert in een vampier. Die kans zit er natuurlijk in, met een Roemeense als vriendin. Maar laat je een ziekte tussen jou en je geliefde komen? Chimères laat zowel gevoelig als keihard zien hoe ver Livia voor haar liefde gaat, zodat zelfs Joost er een traantje bij weg pinkte. “Bij wijze van spreken dan, hè,” haastte hij zich om eraan toe te voegen.

Junkie
Gorčina osvete

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*