Chinjeolhan geumjassi

Jaar: 2005
Land: Zuid-Korea
Regie: Chan-wook Park
Score: ★★★★☆
 

Wraak, verheven tot hogere kunstvorm. Wie dacht dat Chan-wook Park met Oldeuboi (Oldboy) het onderste uit de kan haalde op het vlak van zoete, ijskoude wraak, zal blij verrast zijn met Chinjeolhan geumjassi (Sympathy for Lady Vengeance). De vergelding uit het laatste deel van de Vengeance trilogie zal nog lang in mijn geheugen gegrift staan: zo heeft iedereen er wat aan!

Chinjeolhan geumjassi zou verplichte stof moeten zijn voor elke pedofiel en zedendelinquent en is zonder meer een aanrader voor elk slachtoffer en elke nabestaande. Detective Choi heeft begrepen hoe groot de pijn is bij ouders die hun kind verliezen en geeft ze maar wat graag de kans de dader deze pijn te laten voelen. Net als in Oldeuboi gaat er meer dan een decennium aan zorgvuldig plannen aan vooraf, al toont de echte artisticiteit zich pas wanneer er geïmproviseerd moet worden.

Geum-ja Lee gaat op negentienjarige leeftijd de altijd gezellige vrouwengevangenis is nadat ze bekent een vijfjarige misbruikt en van het leven beroofd te hebben. Geen sinecure, en haar koelbloedigheid en bevallige voorkomen schokken heel Zuid-Korea. Met zoveel bewijslast en een volledige bekentenis staat buiten kijf dat Geam-ja schuldig is. Maar dat is ze natuurlijk niet.

 

Meneer Baek, toegewijd kleuterleraar en dito echtgenoot, gebruikte Geum-ja’s dochtertje om haar onder druk te zetten. Dan kun je nog zoveel kwijt raken – je kind, ruim dertien jaar van je leven, een pink en last but not least je onschuld – maar wraak kan een mens lang op de been houden. Verlossing is dan misschien onbereikbaar, Baek meesleuren in haar ongeluk is dat niet.

Het eerste anderhalf uur lang is Chinjeolhan geumjassi bepaald geen slechte wraakfilm, maar echt over het randje zoals in Oldeuboi lijkt Park deze keer niet te gaan. Tot de even frisse als genadeloze finale van een half uur waarin de regisseur de vergelding invoelbaar maakt voor elke kijker. Wie zou het recht niet in eigen hand nemen wanneer de sterke arm der wet het volledig faciliteert?

Sightseers
Never meet your heroes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*