Chocolate

Jaar: 2005
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Mick Garris
Score: ★★★½☆
 

Slimme man, die Mick Garris. Garris zou graag een episode van de Masters of Horror serie regiseren. Echt een grote jongen in de horrorscene is hij niet, met niet veel meer dan wat zouteloze Stephen King miniseries op zijn naam. Toch regisseerde Garris, net als Argento, Carpenter en de andere bekenden, een film voor de Masters of Horror. Hoe hij dit voor elkaar kreeg? Hij bedàcht de Masters of Horror.

Als initiatiefnemer achter de inconsistente maar in wezen interessante serie sluit Garris de reeks dvd’s af met Chocolate, het 13e en laatste deel. Is het horror? Ik ben er niet zeker van. Chocolate begint als drama en eindigt als thriller, met een vleugje horror daar tussenin.

Jamie is een nog grotere loser dan de kale, 45-jarige rocker Wally waar hij mee samenwerkt als ontwikkelaar van kunstmatige smaakstoffen. Jamie is namelijk pas gescheiden, eet boterhammen van een paar dagen oud in zijn leegstaande appartement en heeft op dit moment alleen een relatie met zijn linkerhand. Echt veel daadkracht straalt hij niet uit.

 

Het bijzondere aan Chocolate is dat de film de tijd neemt om het verhaal uit de doeken te doen. Bij andere regisseurs die mee mochten doen aan de Masters of Horror heerste nog wel eens de misvatting dat daar geen tijd voor is wanneer een film maar een uur mag duren. Garris laat zien dat dit larie is. De film blijft traag tot de ontknoping, maar storend is het geen moment.

Wat is dan precies het griezelelement in een trage film die gaat over een man in een deprimerende fase van zijn leven, en die dan ook nog eens zo’n weinig angstaanjagende titel heeft? Nou, Jamie ziet, hoort en voelt dingen die hij onmogelijk zelf kan ervaren. Soms zit hij in het lichaam van een vrouw. Dat zijn fijne momenten, al beleeft Jamie ze op een verontrustende manier. De vrouw in kwestie zit er in ieder geval niet op te wachten. Op sensatie en rondspattend bloed beluste horrorfanaten evenmin. Chocolate is een vreemde eend in de bijt, en dat is maar goed ook.

Человек с Киноаппаратом
Bulletproof

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*