Cigarette Burns

Jaar: 2005
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: John Carpenter
Score: ★★★★☆
 

Eindelijk weer eens een horrorfilm met een interessant verhaal. De vorige twee films uit de Masters of Horror serie die ik keek (Homecoming, Incident on and off a Mountain Road) waren aardig, maar niet meer dan dat. Cigarette Burns geeft de verwachtingen wat betreft de volgende tien delen (nou ja, vast niet àlle tien, met titels als Deer Woman ertussen) een duwtje in de goede richting.

Het uitgangspunt is intrigerend. Cinefiel Bellinger is op zoek naar een beruchte film: La Fin Absolue du Monde. Voor het Amerikaanse publiek wordt de titel nog even vertaald, en niemand zal raar opkijken wanneer blijkt dat er nogal wat mysterieuze geruchten aan dit onbekend stukje filmgeschiedenis kleven.

Bij de eerste en enige vertoning in Sitges richtte het publiek een waar bloedbad aan. De film werd vernietigd, maar Bellinger weet dat er een exemplaar van La Fin Absolue du Monde bewaard is gebleven. Achterhalen waar dit wapen – zoals regisseur Hans Bachovic het noemde – zich bevindt valt niet mee wanneer blijkt dat de voltallige cast en crew inmiddels overleden zijn.

 

Het mooie aan Cigarette Burns is dat het kwaad vrijwel onzichtbaar blijft gedurende de hele film. Sterke zet, want monsterfilms zitten met hetzelfde probleem: de dreigende atmosfeer die zorgvuldig wordt opgebouwd zakt als een plumpudding in elkaar zodra het monster in beeld wordt gebracht. Carpenter beperkt zich wijselijk tot wat onsamenhangende, verontrustende beelden.

Dalibor, die voor Bellinger op zoek gaat naar de verloren gewaande print, kan het zich allemaal maar moeilijk voorstellen. Hij heeft wel vaker zieke shit gezien, en inderdaad zien we posters van Saw en The Devil’s Rejects aan de muur. Profondo Rosso draait in de bioscoop. Allemaal kinderspel in vergelijking met La Fin Absolue du Monde.

De gruwelijke beelden die aan moeten zetten tot nog gruwelijker daden inspireerden Carpenter tot het invullen van enkele spits gevonden smerige scènes. Mijn favoriet: die met de darmen. Bellinger zegt niets teveel met zijn laatste woorden: “It’s got a hell of an ending!”

Exotica
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*