Circle of Iron

Jaar: 1978
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Richard Moore
Score: ★★½☆☆
 

Het stond deze week in de VPRO-gids: het gaat niet goed met de man. Vrouwen stellen hoge eisen en er valt altijd wel iets aan te merken. Zonde dat de schrijver van dit artikel Circle of Iron waarschijnlijk niet heeft gezien, want het had een mooie illustratie opgeleverd. Krijger Colt (Jeff Cooper) is in zijn korte, lederen rokje erg macho, maar te homo. Gelijk de tekening van de besnorde man met ontbloot bovenlijf, rijk voorzien van borsthaar, in de tv-gids.

Colts breed uitwaaierend, halflang haar helpt ook niet echt. Zelfs na vergelijk met zijn tegenstanders in het toernooi waarmee de film opent – stuk voor stuk snordragend, ongeacht ras of huidskleur – komt hij niet best voor de dag. Colt ziet eruit ale een even gespierde als blije sul, tettert onafgebroken en snapt weinig van wat er om hem heen gebeurt.

Dat laatste zij hem overigens vergeven, want Circle of Iron hangt van de quasi-wijsheden aan elkaar. Bind twee vogels aan elkaar en hoewel zij samen vier vleugels hebben, zullen ze niet langer vliegen. Keer een aap nooit je rug toe en onder zijn masker zul je een lafaard vinden, of zoiets. Een vis redde ooit mijn leven. Laat de westenwind je naar een roos in de woestijn dragen. Mannen die zichzelf in een gigantische pot olie proberen op te lossen kunnen niet voorkomen dat je van dergelijke nonsens erg moe wordt.

 

Je moet iets als je geen verhaal hebt. Colt is op zoek naar de machtige tovenaar Zetan, die al jaren een boek bewaakt. Dat moet dus wel een goed boek zijn. Enkel uitverkorenen mogen aan de zoektocht beginnen, want onderweg wachten de zoekers vele beproevingen. Na het vechten tegen andere zoekers bijvoorbeeld het vechten tegen in rare pakjes gestoken dansers en het in oases vechten tegen gespierde mannen (met snor).

Stukje wandelen, raadsels, gevecht en daarna dat alles nog eens en nog eens. Zelfs cult-iconen als David Carradine en Christopher Lee kunnen je film dan niet meer redden. Het boek is de moeite van het inkijken niet waard, tenzij je iemand bent als ik; succesvolle zoekers durven na zo’n anticlimax blijkbaar geen kaartje naar het thuisfront te sturen en tovenaar Zetan was ook liever jaren geleden al met de VUT gegaan. Cult? Kul!

Score: ★★½☆☆

Brice de Nice
California Dreamin' (Nesfârșit)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*